<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexicaans bisdom blaast kerstvieringen af

KN Redactie 11 december 2017
image
In beslag genomen munitie voor automatische wapens (Foto: CNS photo Alejandro Bringas, EPA)

Een bisdom in een van de meest gewelddadige deelstaten van Mexico heeft vanwege het geweld kerstvieringen “op risicovolle tijden” afgeblazen.

“Ten aanzien van het probleem van de onveiligheid is ons normale vieringenschema grotendeels gehandhaafd, maar vermijden wij vieringen op momenten die heel gevaarlijk kunnen zijn”, aldus vicaris-generaal José Luis Copean Rueda tijdens een persconferentie. Hij sprak namens zijn bisschop in Villahermosa, hoofdstad van de staat Tabasco.

Maatregelen beloofd

Volgens El Heraldo de Tabasco vertelde de vicaris dat hij had gesproken met het hoofd van het ministerie van Openbare Veiligheid. Die beloofde ten aanzien van het probleem van de openbare veiligheid “alle noodzakelijke stappen” te ondernemen. “Wij hopen dat de verschillende staats- en gemeentelijke autoriteiten dienovereenkomstige maatregelen zullen nemen om veiligheid te bieden, niet alleen aan de Kerk, maar aan de gehele samenleving.”

Mgr. Copean merkte op dat tegen het einde van het jaar de misdaad toeneemt omdat mensen hun kerstbonussen ontvangen en kerstinkopen doen.

Misdaadtop

In september meldde het Burgerobservatorium Tabasco dat de deelstaat afgelopen jaar de twijfelachtige eer ten deel is gevallen nationaal de meeste ontvoeringen per hoofd van de bevolking te tellen. “De staat Tabasco staat nummer één in vijf misdaadcategorieën: kidnapping, gewelddadige overvallen, winkelroof, straatroof en veediefstal”, aldus de directeur van het Observatorium, Julia Arrivillaga.

Gevaarlijkst voor priesters

Het Katholieke Multimediacentrum publiceerde in augustus een rapport waaruit blijkt dat Tabasco een van de gevaarlijkste staten is voor priesters en dat Mexico voor priesters het gewelddadigste land van Latijns-Amerika is.
Volgens de misdaadmeter van Jane’s is de verslechterende veiligheidssituatie in Mexico het gevolg van de versplintering van de ooit oppermachtige misdaadkartels. Talloze criminele benden voeren een felle machts- en concurrentiestrijd.

Moorden

In de deelstaat Tabasco overschreed het aantal moorden (247) in de eerste helft van dit jaar al het totaal van 2015 (244) en naderde het snel het totaal van 2016 (287). In de grootste deelgemeente van de hoofdstad Villahermosa steeg het aantal moorden in twee jaar tijd van gemiddeld 15,9 per 100.000 inwoners naar 22,7. Het hoogste aantal moorden vindt plaats in de gemeenten Huimanguillo en Tenosique, die in dezelfde periode stegen van 26 tot 37,8 en 20 tot 36,5 doden per 100.000 inwoners.
In Nederland ligt dat gemiddelde op 0,7 (2016). (KN/CNA)