<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico ook in 2017 gevaarlijkste land voor priesters

KN Redactie 29 december 2017
image
De Kameroense bisschop Jean Marie Benoît Balla werd in mei van dit jaar dood gevonden in een rivier. Hij bleek gemarteld en vermoord. (Foto: Aartsbisdom Yaoundé)

Wereldwijd zijn er in dit jaar 23 priesters, religieuzen en andere kerkelijke medewerkers vermoord. De meesten werden het slachtoffer van een gewapende overval.

Dat meldt het Vaticaanse missiepersdienst Fides. Mexico en Nigeria zijn de landen waar de meeste van deze moorden werden gepleegd.

In 2017 kwamen dertien priesters, een broeder, een zuster en acht leken in dienst van de Kerk door geweld om het leven. Dat waren er vijf minder dan in 2016.

Zuid- en Midden-Amerika gevaarlijkst

Voor het negende jaar op rij blijkt de regio Zuid- en Midden-Amerika het gevaarlijkst te zijn voor mensen die werken voor de Kerk. Elf mensen werden er vermoord, waarvan vier in Mexico. Het Midden-Amerikaanse land blijft daarmee het land waar de meeste priesters worden vermoord.

Tien mensen werden in Afrika vermoord, waarvan vijf in Nigeria. Verder kwamen ook in Azië twee mensen om het leven, beide op de Filipijnen.

Teken van moreel verval

“Opnieuw werd de meerderheid van de kerkelijke medewerkers het slachtoffer van een gewapende overval”, schrijft Fides. In sommige gevallen werden de slachtoffers met veel geweld aangevallen. Volgens de organisatie is dat een teken van “een cultuur van moreel verval en economische en culturele armoede, waaruit geweld en minachting voor het menselijk leven voortkomt”.

Fides maakt zich ook zorgen dat onderzoek door de lokale autoriteiten naar de moorden nauwelijks leidt tot het opsporen en berechten van de daders. Ook wordt zo weinig bekend over het motief voor het geweld.

‘Topje van de ijsberg’

Volgens de organsatie vormen de vermoorde priesters, religieuzen en leken “slechts het topje van de ijsberg”. In het Fides-rapport wordt namelijk nog geen melding gemaakt van de vele pastorale medewerkers en katholieke gelovigen die aangevallen, geslagen, beroofd of bedreigd werden.

Ook vermeldt het rapport niet hoe vaak eigendommen van de katholieke Kerk wereldwijd werden aangevallen, vernield en leeggeroofd.

Fides laat weten dat de Kerk bezorgd is om de vele gevallen van kidnapping die plaatsvinden. Priesters en religieuzen zijn bijvoorbeeld in Afrika een gewild doelwit van extremistische groepen die zo proberen losgeld van de Kerk te krijgen. (Crux/Fides)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.