fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: opnieuw massale mars voor het gezin

KN Redactie 26 september 2016
image
In Mexico-stad gingen zaterdag 24 september opnieuw tienduizenden de straat op voor het gezin (Foto: AP)

In Mexico-stad zijn opnieuw tienduizenden Mexicanen de straat opgegaan voor een pro-gezinsmars. Paus Franciscus sprak zijn steun uit voor de “inzet van Kerk en maatschappij voor het gezin en het leven”.

In reactie op het plan van president Enrique Pena Nieto om het ‘homohuwelijk’ te erkennen, gingen twee weken geleden al in totaal een miljoen mensen in 122 Mexicaanse steden de straat op om te demonstreren voor het traditionele gezin.

215.000 mensen

Zaterdag vond opnieuw een grote demonstratie plaats, dit keer in de hoofdstad Mexico-stad. Ook deze demonstratie werd georganiseerd door pro-gezinsorganisatie Frente Nacional Por La Familia (Nationaal Front voor het Gezin).De organisatie liet weten dat er minstens 215.000 mensen hebben meegelopen.

De demonstranten, waaronder ook veel gezinnen met kinderen, waren in het wit gekleed en droegen witte ballonnen mee. Tegelijkertijd met de massale gezinsmars, vond ook een tegendemonstratie voor het ‘homohuwelijk’ plaats. Daarbij waren volgens de Amerikaanse nieuwssite Crux veel minder mensen aanwezig, “misschien een paar honderd”.

Steunbetuiging paus

Paus Franciscus sprak naar aanleiding van de pro-gezinsdemonstraties in Mexico dit weekend zijn steun uit voor het leven en het gezin.

Na het angelusgebed zei Franciscus zondag: “Ik wil me graag aansluiten bij de bisschoppen van Mexico in het ondersteunen van de inzet van de Kerk en de maatschappij voor het gezin en het leven, die in deze tijdens speciale pastorale en culturele aandacht van de hele wereld nodig hebben.”

Drie priesters vermoord

De paus ging ook in op het geweld tegen priesters in het land. Vorige week werden bij twee verschillende ontvoeringen drie priesters vermoord. Op maandag werden twee priesters dood gevonden nadat ze waren ontvoerd uit hun parochie.

Kort daarna werd ook een andere priester ontvoerd. Afgelopen zaterdag werd ook hij dood gevonden. Volgens de autoriteiten zijn alle drie de priesters door schotwonden om het leven gekomen.

De paus zei de bidden “voor het geliefde Mexicaanse volk, opdat het geweld, dat de laatste dagen zelfs verschillende priesters heeft geraakt, op mag houden.” (KN/CC)