<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Mexico

Eensgezinde reacties in Mexico na instorting kerk tijdens doopsel

Luuk van den Einden 3 oktober 2023
image
Op zondag 1 oktober stortte een kerk in het Mexicaanse Ciudad Madero in tijdens een doopviering. Snel daarna kwam hulp vanuit heel het land op gang. Foto: OSV News - Secretaria de Seguridad Publica Tamaulipas via Reuters

Tijdens een doopviering in een kerk in het Mexicaanse Ciudad Madero vielen zondag tien doden en zeker zestig gewonden toen het gebouw plotseling instortte. De plaatselijke bisschop vraagt om gebed en om eenheid “in het licht van deze tragedie”.

Er waren zo’n honderd mensen aanwezig bij de doopviering toen de kerk instortte. Naderhand wisten reddingstroepen nog verschillende mensen levend onder het puin vandaan te halen. Onder de tien kerkgangers die het niet overleefd hebben, zijn volgens de politie drie kinderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook zijn er meerdere kinderen gewond geraakt, waaronder een baby van vier maanden oud. 23 van de gewonden liggen twee dagen na het instorten van het kerkgebouw nog in het ziekenhuis.

‘Als één hart verenigd’

De precieze oorzaak van het instorten van de kerk is nog niet vastgesteld, maar de lokale autoriteiten vermoeden dat “structurele problemen” ervoor gezorgd hebben dat de muren het begaven en het dak naar beneden kwam. Plaatselijke hulp kwam snel op gang en later werd ook een legereenheid die gespecialiseerd is in reddingsoperaties na natuurrampen vanuit Mexico-Stad ingezet.

“Ik vraag om uw gebeden en ook vraag ik dat we allemaal als één hart verenigd kunnen zijn in het licht van deze tragedie”, heeft de plaatselijke bisschop José Armando Álvarez Cano in een videoboodschap gezegd na het incident.

Steunbetuigingen

Ook de Mexicaanse bisschoppenconferentie roept in een verklaring op tot eensgezindheid: “De Kerk is een gemeenschap van geloof, liefde en wederzijdse steun. In deze moeilijke tijd komen we samen als één lichaam om onze solidariteit te betuigen met iedereen die lijdt onder deze tragedie. We vragen de Heer om kracht op de zware weg van rouw en genezing.”

image
Reddingswerkers zoeken na het incident naar mensen onder het puin. Vanuit het hele land kwamen snel reddingsacties op gang. Foto: OSV News - El Citadino via Reuters

Die eensgezindheid is ook zeker in de praktijk gebracht door de steunbetuigingen die vanuit heel Mexico zijn toegestroomd. Zo hebben mensen aangeboden om mee te helpen met het verwijderen van puin en is er gedoneerd voor de reddingsactie. Zwaar materieel werd ingezet om grote brokstukken te verplaatsen.

Kerkbanken

Dat er nog relatief veel mensen uit het puin bevrijd konden worden, is waarschijnlijk te danken aan de kerkbanken, die delen van het dak hebben tegengehouden. Daardoor ontstonden ruimtes waar mensen hebben kunnen schuilen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dankzij de goddelijke voorzienigheid en het werk van de reddingsteams zijn er mensen levend onder het puin vandaan gehaald”, heeft het bisdom op sociale media laten weten. Ook daar werd opnieuw een oproep gedaan om te blijven bidden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.