fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Mexico

Inheemse zang en dans tijdens de Mis? Mexicaanse bisschoppen vragen de paus om toestemming

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 mei 2023
image
De oorspronkelijke bevolking van het Mexicaanse bisdom San Cristóbal de las Casas willen graag inheemse elementen aan de liturgie toevoegen. Onder aanvoering van emeritus-bisschop Felipe Arizmendi vragen de Mexicaanse bisschoppen de paus hiervoor toestemming te geven. Foto: CNS - bisdom San Cristóbal de las Casas

De Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft tijdens een recente vergadering besloten de paus om goedkeuring te vragen voor het inbedden van enkele inheemse elementen in de Mis. Het gaat hierbij om muziek, dans, wierook en een grotere deelname van vrouwen.

Het initiatief was in eerste instantie bedoeld voor de inheemse volkeren van het bisdom San Cristóbal de las Casas. Echter, de Mexicaanse bisschoppen willen de aanpassingen ook voor de andere etnische groepen in het land laten gelden.

Andere culturele vorm

Kardinaal Felipe Arizmendi, emeritus-bisschop van San Cristóbal de las Casas, zegt op de website van het Spaanse katholieke nieuwsmedium Vida Nueva dat deze aanpassingen niet bedoeld zijn om “terug te keren naar heidense riten, noch is het afgoderij, maar eerder de viering van de rooms-katholieke Mis met uitdrukkingen die typisch zijn voor deze volkeren”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aan heiligheid zal de Mis niet afnemen, zo verzekert hij. Het wordt alleen in een andere “culturele vorm” gegoten.

Drie aanpassingen

Eerder zei Rodrigo Aguilar, de huidige bisschop van San Cristóbal de las Casas, dat de Romeinse ritus van de Mis hiermee niet wordt veranderd. De Romeinse ritus is de ‘standaardliturgie’ binnen de Kerk. Ook moeten de aanpassingen niet gezien worden als het invoeren van een nieuwe inheemse ritus. “Het is de Romeinse ritus met drie belangrijke aanpassingselementen”, waaronder dankdansen als vorm van gebed.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Aguilar meent dat de oorspronkelijke bevolking door de voorgestelde aanpassingen meer zal ervaren dat ze een onderdeel van de Kerk zijn, en geen “product van een evangelisatie die van buitenaf komt”.

In het bisdom van San Cristóbal de las Casas is ongeveer driekwart van de 2,2 miljoen inwoners inheems.