<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Mexico

Mexico wil pauselijk ‘sorry’ voor rol Kerk in verovering Amerika

David Agren - CNS 14 oktober 2020
image
Beatriz Gutiérrez Müller sprak zaterdag met paus Franciscus. Ze gaf de paus een brief van haar man, waarin de Mexicaanse president om excuses van de Kerk vraagt. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft paus Franciscus gevraagd zijn excuses aan te bieden voor de rol van de Kerk in de verovering van Amerika. Het is de tweede keer in minder dan twee jaar dat hij de paus hier om vraagt.

López Obrador doet dit in een brief die zijn vrouw Beatriz Gutiérrez Müller zaterdag tijdens een audiëntie aan de paus overhandigde. De president schrijft dat “de katholieke Kerk, de Spaanse kroon en de Mexicaanse staat zich publiekelijk moeten verontschuldigen bij de inheemse bevolking”.

‘De schandelijkste daden’

Deze heeft “de schandelijkste daden ondergaan vanaf de verovering van 1521 tot het recente verleden. Hun land werd geplunderd en ze werden onderworpen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De brief vervolgt: “Ze verdienen niet alleen deze genereuze houding van onze kant, maar ook een oprechte toezegging dat deze respectloze daden nooit meer tegen hun overtuigingen en culturen zullen worden begaan – laat staan ​​dat ze om economische of racistische redenen worden veroordeeld of gemarginaliseerd.”

Eerdere excuses paus

Al in maart 2019 vroeg López Obrador de Kerk en de Spaanse kroon om excuses voor de verovering van Amerika – iets wat Spanje onnodig vond.

Paus Franciscus bood eerder zijn excuses aan tijdens een reis naar Bolivia in 2015, “niet alleen voor de overtreding van de Kerk zelf, maar ook voor misdaden tegen de inheemse volkeren tijdens de zogenaamde verovering van Amerika”.

Herdenkingsjaar 2021

De huidige brief komt in aanloop naar 2021. In dat jaar herdenkt Mexico dat Mexico-Stad, het toenmalige Tenochtitlán, vijfhonderd jaar geleden werd veroverd door Spaanse conquistadores.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tenochtitlán werd door Azteken gesticht. De Spaanse veroveraars kregen medewerking van andere inheemse bondgenoten die op gespannen voet leefden ​​met de Azteken.

Volgend jaar herdenkt Mexico ook de tweehonderdste verjaardag van zijn onafhankelijkheid van Spanje.

Bisschop: president moet vergeving vragen

De Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft niet op de brief gereageerd. Wel verwierp bisschop Miguel Alba Diaz op eigen titel het idee van een verontschuldiging. Hij zei dat López Obrador in plaats daarvan vergeving moest vragen voor de vervolging van de katholieke Kerk in Mexico in de vorige eeuw.

Volgens analisten gebruikt de populistische López Obrador “symboliek” om zijn populariteit te behouden en critici tegen te werken. De situatie in Mexico is gespannen. Tegenstanders van de president kamperen in het hart van de hoofdstad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In die context publiceerde het aartsbisdom Mexico-Stad op 11 oktober een redactioneel commentaar: “Het lijkt erop dat de paus rechtstreeks tot Mexico spreekt als hij zegt dat politiek in veel landen wordt gebruikt als een mechanisme om te ergeren en te polariseren.”

Rehabilitatie priesters

De president vroeg de paus in zijn brief ook om historische voorwerpen naar Mexico te brengen voor de viering van 2021. Tevens vroeg hij de Kerk om twee helden van de onafhankelijkheidsbeweging te rehabiliteren: de paters Miguel Hidalgo Costilla en José María Morelos Pavón, die beiden werden geëxcommuniceerd.

De afdeling geschiedenis en kunst van de Mexicaanse bisschoppenconferentie zei in een verklaring van 15 september al dat bij een evaluatie van deze zaken in 2007 bleek dat beide mannen “stierven als priesters van de katholieke Kerk”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.