fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Kesel kalmeert gemoederen, maar blijft bij besluit

KN Redactie 29 juni 2016
image
Mgr. De Kesel. (Foto: aartsbisdom Mechelen-Brussel - Jeroen Moens).

De Sint-Katelijnekerk blijft open en zal bediend worden door priesters van de Fraterniteit van de H. Apostelen.

De priesters kunnen samen blijven wonen gedurende het episcopaat van mgr. De Kesel. Dat heeft een delegatie van leken van de aartsbisschop zelf te horen gekregen op een ontmoeting vrijdagmiddag in Mechelen. Dat meldt La Libre Belgique. Woensdag is er een ontmoeting met de parochianen van de Sint-Katelijne om hen op de hoogte te stellen.

Aanvullend gesprek

Het besluit van aartsbisschop De Kesel van 15 juni om de Broederschap niet langer in het aartsbisdom te ontvangen blijft niettemin gehandhaafd. Het heeft niet alleen in België, maar ook daarbuiten verontwaardigde reacties opgeleverd. Tientallen personen zijn kerkrechtelijk in beroep gegaan, wat het besluit dat eind juni in moest gaan heeft opgeschort. Dat zorgt voor minstens een maand extra tijd voor aanvullend gesprek. Zonder bisdom dat haar canoniek onderdak biedt, riskeert de Fraterniteit versnipperd te worden.

Parochie bezoeken

Mgr. De Kesel heeft bij de ontmoeting gezegd open te staan voor de mogelijkheid dat een ander bisdom, Belgisch of buitenlands, de Broederschap van de H. Apostelen ‘overneemt’ en er canoniek verantwoordelijkheid voor draagt. Op uitnodiging van de tweehonderd parochianen verzekert hij de parochie te zullen bezoeken zodra het klimaat gekalmeerd is. (KN/La Libre Belgique)