fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Korte: ‘belangrijkste taak is getuigen van de opstanding en mensen bij Christus brengen en houden’

KN Redactie 14 mei 2016
image
Mgr. Gerard de Korte, de nieuwe bisschop van Den Bosch. (Foto: KN - Jan Peeters)

Volgens mgr. Gerard de Korte (60) is zijn belangrijkste taak als nieuwe bisschop van Den Bosch getuigen van de opstanding van Jezus en mensen bij Christus brengen en houden.

Dat zei mgr. De Korte vanochtend tijdens de preek van zijn installatieviering als bisschop van Den Bosch in de Sint-Janskathedraal.

Bisschopszetel

Mgr. Gerard de Korte nam vanochtend in een volle Sint-Janskathedraal bezit van de bisschopszetel van het bisdom Den Bosch.

Hij volgt mgr. Antoon Hurkmans (71) op, die vanwege gezondheidsredenen vorig jaar zijn ontslag aanbood aan paus Franciscus. Tijdens de viering werd afscheid genomen van mgr. Hurkmans.

Mgr. Hurkmans vertrekt naar Rome waar hij de functie van rector van de ‘Nederlandse’ Friezenkerk gaat bekleden.

‘Geen verdeeldheid’

In zijn preek herhaalde en benadrukte mgr. De Korte de oproep van zijn voorganger tot het overwinnen van de verdeeldheid in bisdom Den Bosch.

“Geen verdeeldheid, maar onderlinge verbondenheid en liefde moeten ons bisdom bepalen”, aldus mgr. De Korte.

In een van zijn laatste bijdragen voor de bisdomnieuwsbrief schreef mgr. Hurkmans: “Ik bid en hoop dat de verdeeldheid in ons bisdom overwonnen kan worden. Dat er tussen hen, die mensen in hun dagelijks leven en geloven bijstaan, én hen, die in dienst staan om meer de grote lijn te behoeden, innerlijke verbondenheid is. (…) Wij willen toch allen katholiek zijn en wij oriënteren ons toch allen op paus Franciscus. Dit hoort bij onze katholieke identiteit.”

Mgr. Hurkmans lijkt onder meer te doelen op de relatie tussen degenen die in het pastoraat werken, priesters en diakens, en de bisdomstaf, die onder meer bestaat uit de bisschop, hulpbisschop en vicaris-generaal.

Religieuzen

Verder had mgr. De Korte in zijn preek onder meer aandacht voor de religieuzen in het bisdom Den Bosch.

Hij prees hen voor hun inzet in met name het onderwijs en de gezondheidszorg en vroeg hen met het bisdom samen te werken aan de opbouw van de Kerk in bisdom Den Bosch.

Kardinaal Eijk

De installatieviering van mgr. De Korte als nieuwe bisschop van Den Bosch werd bijgewoond door ongeveer 1700 mensen.

Onder de aanwezigen waren onder meer de pauselijk nuntius voor Nederland, mgr. Aldo Cavalli, de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Jos Punt, de bisschop van Rotterdam, mgr. Hans van den Hende, en de bisschop van Roermond, mgr. Frans Wiertz.

De bisschop van Breda, mgr. Jan Liesen, kon vanwege een uitvaart in familiekring niet aanwezig zijn bij de installatieviering van mgr. De Korte.

Verder waren onder meer de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, en de burgemeester van Den Bosch, Ton Rombouts, aanwezig bij de installatieviering.

Lees in de nieuwste editie van Katholiek Nieuwsblad een uitgebreid interview met de nieuwe bisschop van Den Bosch, mgr. De Korte.