fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Ernst viert honderdste verjaardag

KN Redactie 7 april 2017
image
Mgr. Ernst (midden) in 2010, bij de bisschopswijding van de Utrechtse hulpbisschoppen Herman Woorts en Ted Hoogenboom. (Foto: KN - Jan Peeters)

De oud-bisschop van Breda, mgr. Huub Ernst, wordt zaterdag 100 jaar oud. Hij is daarmee de op vier na oudste bisschop van de rooms-katholieke Kerk.

De oudste (aarts)bisschop is mgr. Bernardino Piñera Carvallo (101) van het Chileense bisdom La Serena. Daarna volgen een Ecuadoriaan (101), een Spanjaard (101) en een Italiaan (100). Sinds missiebisschop André Sol m.s.c. vorig jaar op honderdjarige leeftijd overleed, was mgr. Ernst al de oudste Nederlandse bisschop.

Priesterjubileum

De geboren Bredanaar Hubertus Cornelis Antonius Ernst werd op 7 juni 1941 priester gewijd. Vorig jaar vierde hij zijn 75-jarig priesterjubileum feestelijk in de Bredase Antoniuskathedraal.

In december 1967 werd Huub Ernst bisschop van Breda. Bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd diende hij bij de paus zijn ontslag in, dat hem op 6 mei 1992 werd verleend. Hij leidde het bisdom tot hij in november 1994 werd opgevolgd door de in 2013 overleden Tiny Muskens.

Feliciteren mgr. Ernst

De jarige kan via de website van het bisdom Breda worden gefeliciteerd.

Ook is het er mogelijk een financiële bijdrage te leveren aan een cadeau voor de eeuweling: steun aan een project voor ouderenzorg in het Roemeense Oradea. Het gaat om een project van Caritas Catolica Oradea voor zorgbehoevende ouderen.

De Congregatie Alles voor Allen, waar mgr. Ernst woont, heeft al vele jaren contact met deze afdeling van Caritas in Roemenië. (KN)