fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Hurkmans voorgedragen als rector Friezenkerk Rome

KN Redactie 14 april 2016
image
Screenshot: www.friezenkerk.nl

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft mgr. Antoon Hurkmans voorgedragen als nieuwe rector van de Friezenkerk in Rome. Dat heeft het bisdom Den Bosch bevestigd.

De voordracht moet nog officieel worden aanvaard door het vicariaat Rome.

Berichten over een nieuwe benoeming

Woensdag begonnen berichten de ronde te doen over een nieuwe benoeming voor mgr. Hurkmans, die op 14 mei afscheid neemt als bisschop van Den Bosch. Diezelfde dag neemt mgr. Gerard de Korte de zetel van Den Bosch in bezit.

Ontslag aanvaard

Mgr. Hurkmans bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus, die dat aanvaardde. Inmiddels gaat het zo goed met zijn gezondheid dat hij de aanstelling in Rome kan opnemen.

Opvolger pater Tiemen Brouwer o.p.

Als het vicariaat Rome de benoeming aanvaardt, is mgr. Hurkmans de opvolger van pater Tiemen Brouwer o.p. De Nederlandse dominicaan is sinds 2007 rector van de op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein gelegen kerk.

Inspanningen mgr. Tiny Muskens

De Friezenkerk heet officieel de kerk van de HH. Michaël en Magnus. Het Godshuis stamt uit de twaalfde eeuw en geldt als de kerk van de Nederlanders in Rome.

Dat laatste is mede te danken aan de inspanningen van mgr. Tiny Muskens, de in 2013 overleden oud-bisschop van Breda. Mgr. Muskens was van 1978 tot 1994 rector van het Nederlands College in Rome.