<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Scicluna nieuwe adjunct-secretaris Congregatie voor de Geloofsleer

KN Redactie 13 november 2018
image
Aartsbisschop Scicluna. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Charles Scicluna van Malta benoemd tot de nieuwe adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer, meldt CNS. Mgr. Scicluna blijft tevens aartsbisschop van Malta.

Aartsbisschop Scicluna werkte tien jaar als openbare aanklager bij de Congregatie voor de Geloofsleer, waar hij vaak bij zaken over seksueel misbruik door geestelijken optrad. Ook na zijn benoeming tot hulpbisschop van Malta deed de paus vaak een beroep op hem om misbruikzaken te onderzoeken. Zo adviseerde hij eerder dit jaar paus Franciscus over de van misbruik beschuldigde Chileense bisschoppen.

Tijdens de jongerensynode in oktober sprak aartsbisschop Scicluna met journalisten over de aansprakelijkheid van bisschoppen in het omgaan met misbruikzaken.

“We weten dat men meer verantwoordelijkheid verwacht”, zei hij destijds. “We moeten erop vertrouwen dat de paus een systeem ontwikkeld dat voor meer aansprakelijkheid zorgt. Wij bisschoppen zijn niet alleen verantwoordelijk tegenover God, maar ook tegenover onze mensen. We zijn aansprakelijk voor wat onze mensen doen, maar ook voor wat ze nalaten op het gebied van het beschermen van de mensen.”

Men verwacht dat aartsbisschop Scicluna een belangrijke rol zal spelen in de organisatie van een vergadering over kinderbescherming in februari. De paus heeft alle voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties gevraagd daarbij aanwezig te zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.