<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Mgr.van Looy over exhortatie: ‘Een grondige verschuiving’

KN Redactie 9 april 2016
image
Een journalist maakt in het Vaticaan aantekeningen in de apostolische exhortatie Amoris Laetitia (Foto: AP)

De “inclusieve benadering” van Amoris Laetitia is “een grondige verschuiving”. Dat zei mgr. Luc van Looy, bisschop van Gent, vrijdag bij de presentatie van het document in België.

Bij de presentatie van de apostolische exhortatie in Brussel zei mgr. Van Looy dat die “duidelijk van de hand van paus Franciscus” is.

Flamboyante stijl

“We herkennen zijn – soms flamboyante en breedvoerige – stijl en ook zijn (jezuïtische) methodiek van ‘leren onderscheiden’.”

Hij noemt AL “allereerst een pastoraal en niet een doctrineel document” dat “vertrekt vanuit de realiteit” die “wordt beluisterd, en niet allereerst beoordeeld”.

Pastorale benadering

De pastorale benadering van de exhortatie, zei Van Looy, “is een inclusieve benadering”. “Dat is de baseline, zo je wil, van het hele document.”

“De Kerk moet er alles aan doen om mensen, in welke situatie ze zich ook bevinden, deel uit te laten maken van de gemeenschap. Dat keert als een refrein weer.”

‘Paradigmawissel’

Daarom, zegt de bisschop van Gent, “durf ik te gewagen van een grondige verschuiving, ja zelfs van een paradigmawissel”. “Paus Franciscus toont ons een ander gelaat van de Kerk. Het is haar pastoraal gelaat, gekeerd naar de realiteit en op weg met mensen.”

Van Looy bracht in herinnering wat hij zei aan het einde van de synode in oktober 2015: “Dit is voor mij het einde van een oordelende en veroordelende Kerk.” Hij zegt zijn woorden “helemaal” te herkennen in deze exhortatie.

Decentralisatie

Vanwege die “inclusieve benadering”, spreekt het document, “niet zomaar algemene oordelen uit”. Van Looy verwees in dat kader naar de “belangrijke verantwoordelijkheid” die de plaatselijke bisschoppenconferenties krijgen “als het gaat om concrete kwesties”.

“In de inleiding schrijft paus Franciscus dat niet alle discussies over doctrinele, morele of pastorale zaken beslecht moeten worden door het centrale leergezag.” Volgens Van Looy maakt de paus daarmee de decentralisatie – waar Franciscus al vaker over sprak – “verder waar”.

‘Geen weg terug’

Aan het einde van zijn presentatie moedigt mgr. Van Looy aan het document niet te beschouwen als het einde van het proces. “Integendeel! Er is een weg geopend, een deur opengezet. Het is in zekere zin “a point of no return”: er is geen weg terug.” (KN/Kerknet)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.