fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Minister Hoekstra: ‘Titus Brandsma is inspiratiebron voor ons allen’

Peter Doorakkers 15 mei 2022
image
Minister Wopke Hoekstra en kardinaal Wim Eijk ontmoetten elkaar na de Mis waarin Titus Brandsma heilig werd verklaard. Foto: KN - Anton de Wit

De heiligverklaring van Titus Brandsma is “een uitzonderlijke eer” voor “een grote Nederlander”. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken tegen Nederlandse journalisten in Rome. Ook ging het over de situatie in Oekraïne, waar Hoekstra vandaag met zijn Vaticaanse evenknie over sprak.

De CDA-minister vertegenwoordigde de Nederlandse regering bij de heiligverklaring die vanochtend op het Sint-Pietersplein plaatsvond.

“Je kan alleen maar met enorme bewondering kijken naar wat Titus Brandsma gedaan heeft”, zei hij. “Frontaal opstaan voor menswaardigheid, voor mensenrechten. Frontaal opstaan voor de journalistiek en de vrije pers – opnieuw een actueel thema. En frontaal zich te weer stellen tegen het nazisme. Dat wordt hier op een dag als vandaag toch ook herkend en erkend.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Brandsma was bereid “om de hoogste prijs hiervoor te betalen, dat verdient alle eer. Ik vind zijn biografie bijzonder, bewonderenswaardig en een inspiratiebron voor ons allen”.

‘In eerste, tweede en derde plaats over Oekraïne’

Hoekstra sprak in Rome na de heiligverklaring ook met zijn Vaticaanse ambtsgenoot, aartsbisschop Paul Gallagher. Onvermijdelijk ging het gesprek met de Nederlandse journalisten dus ook over de situatie in Oekraïne.

Naast de heiligverklaring ging het in hun ontmoeting “vrij snel over de geopolitieke situatie in de wereld. De unieke informatiepositie van het Vaticaan maakt dat het goed is om van gedachten te wisselen over, onder meer, in de eerste, tweede en derde plaats wat er aan de hand is in Oekraïne”.

‘Veel aanknopingspunten’ met Vaticaan

Gevraagd of hij vindt dat het Vaticaan en de paus niet enkel stevige uitspraken zou moeten doen, maar Rusland en Poetin met naam en toenaam als schuldigen zou moeten aanwijzen, zei Hoekstra het “niet behulpzaam” te vinden om commentaar te leveren op het optreden van anderen.

Bewaarnummer Titus Brandsma

Katholiek Nieuwsblad bracht een speciaal, extra dik themanummer uit over de heilige Titus Brandsma.

Vrijblijvend kennismaken met KN?
Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

“Nederland vindt het een oorlog van agressie en vindt dat we alles moeten doen om Oekraïne te helpen. Mijn waarneming is dat velen – dat bleek net ook in het gesprek met de heer Gallagher – er in belangrijke mate hetzelfde over denken. Het Vaticaan gaat over zijn eigen woordvoering, maar ik proef in zo’n gesprek heel veel aanknopingspunten over vrede, veiligheid, soevereiniteit en medemenselijkheid. Daar vinden we elkaar op in zo’n gesprek.”

Recht op zelfverdediging

Inderdaad benadrukte Gallagher deze week in een interview met de Italiaanse zender RAI nog dat Oekraïne het recht heeft zichzelf te verdedigen. Dat brengt volgens hem met zich mee dat er wapens aan het land geleverd worden, mits dat “proportioneel” gebeurd en niet tot een nieuwe wapenwedloop leidt.

‘Niet onlogisch dat ik hier bij was’

Hoekstra werd ook gevraagd waarom hij, en niet bijvoorbeeld iemand van het koninklijk huis Nederland bij de heiligverklaring vertegenwoordigde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Lachend: “Het is u misschien ontgaan maar ik ben de minister van Buitenlandse Zaken en dat maakt het niet onlogisch om hier naartoe te gaan. Toen deze dag aanstaande was, heb ik zelf gezegd dat er iemand namens de regering aanwezig moest zijn, want dit is iets unieks. Dit is een signaal over een grote Nederlander die alle eer verdient voor wat hij bij leven gedaan heeft. En dat signaal gaat naar meer dan een miljard katholieken.”