<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Duitse steden weren ‘besmette’ bisschoppen uit het straatbeeld

KNA 14 juli 2023
image
De Dom van Trier. De daarachter gelegen Bischof-Stein-Platz krijgt een andere naam omdat de betreffende bisschop indertijd misbruikplegers in bescherming had genomen. Foto: CNS - Julia Steinbrecht, KNA

Een aantal Duitse steden zit in de maag met openbare plaatsen die gewijd zijn aan voormalige bisschoppen van wie nu bekend is dat ze ernstige fouten hebben gemaakt bij de aanpak van misbruik. Straatnamen worden hernoemd, of er worden verduidelijkende bordjes opgehangen.

In Trier wordt een plein dat is vernoemd naar de voormalige bisschop Bernhard Stein (1903-1993) omgedoopt tot ‘Plein van de menselijke waardigheid’. Dit naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat Stein op de hoogte was van het misbruik van kinderen en dat hij tijdens zijn ambtstermijn (1967-1980) de daders beschermde.

Verhit debat

De gemeenteraad besloot onlangs om de naam te veranderen na een verhit debat. Een voorstel om terug te keren naar de oude namen ‘Windstraße’ of ‘Hinter dem Dom’ werd verworpen. Misbruikslachtoffers hadden kritiek geuit dat het voorstel neerkwam op het ‘onzichtbaar maken’ van de gebeurtenissen. De meerderheid van de gemeenteraad steunde de naamsverandering in ‘Plein van de menselijke waardigheid’ om “waardering en solidariteit met de slachtoffers” uit te drukken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De hernoeming, die deze week zou plaatsvinden, werd echter op het laatste moment uitgesteld nadat een lid van de gemeenteraad juridische stappen had ondernomen.

Cryptes van bordjes voorzien

In Paderborn wordt de gerestaureerde en heringerichte crypte van de kathedraal zondag heropend met een informatiepaneel dat de aandacht vestigt op de fouten van de voormalige aartsbisschoppen Lorenz Jaeger (in functie 1941-1973) en Johannes Joachim Degenhardt (1974-2002). Beiden liggen begraven in de crypte.

image
Het graf van kardinaal Jaeger in de crypte van de kathedraal van Paderborn Foto: R-E-AL - Wikimedia Commons

Een woordvoerster van het aartsbisdom zei dat een commissie van misbruikslachtoffers had meegewerkt aan het formuleren van de tekst die luidt: “Vanuit het perspectief van vandaag hebben de aartsbisschoppen die hier begraven liggen ernstige fouten begaan in de omgang met seksueel misbruik tijdens hun ambtstermijn. Maar al te vaak stelden ze de bescherming en reputatie van de instelling en de daders boven het lijden van de slachtoffers. Binnenkort kun je hier op de begraafplaats meer informatie vinden via een QR-code.”

Volgens de tussentijdse resultaten van een onderzoek beschermden Jaeger en Degenhardt de beschuldigden en spraken ze in sommige gevallen ook schriftelijk hun medeleven met hen uit. Voor de slachtoffers toonden ze geen enkele zorg, aldus het onderzoek.

Huis voor verstandelijk gehandicapten

In Ahaus in het westen van Duitsland wil Caritas de naam van het Bisschop Tenhumberg Huis veranderen – ook vanwege een doofpotaffaire. Het huis, dat plaats biedt aan 25 mensen met een verstandelijke beperking, krijgt de naam van kardinaal Clemens August von Galen, die tijdens de nazi-periode in functie was. Die werd vooral bekend door zijn publieke stellingname tegen het nazibeleid van “vernietiging van leven dat het leven niet waardig is” en werd in 2005 zalig verklaard.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.