De wijze waarop de katholieke Kerk vandaag de dag met seksueel misbruik omgaat, wordt positief gewaardeerd door deskundigen op dit terrein. Dat stelt Klaus Mertes, jezuïet en voormalig rector van een middelbare school in Berlijn, die in 2010 de eerste in een reeks misbruikschandalen in Duitsland naar buiten bracht.
“De gehele aanpak wordt intussen door insiders als voorbeeldig beschouwd”, zo zei Mertes deze week in een podcast. Hij vertelde dat directeuren van openbare scholen inmiddels naar hem toe komen om advies in te winnen, omdat hij zoveel ervaring met de materie heeft opgedaan bij katholieke scholen.
Slachtofferorganisaties hebben hem bovendien verteld dat als ze bij een kerkelijke instelling aankloppen, alle deuren meteen voor hen worden geopend. Wanneer ze echter staatsinstellingen benaderen, blijven de deuren vaak juist gesloten.
Veel van degenen die actief zijn in de strijd tegen misbruik weten “dat zij inmiddels de sterkste partner in de Kerk hebben”. Deze vooruitgang is echter maar amper doorgedrongen tot het bredere publiek.
Mertes waarschuwde ook voor een vermenging van kerkpolitieke debatten over bijvoorbeeld het celibaat met die over de aanpak van seksueel misbruik. “Er zijn heel veel getroffenen die er helemaal niet om geven of de Kerk het celibaat opheft of niet. Dat is niet hun probleem”, zei hij.
Het was Mertes die in 2010 als rector van het Canisiuscollege in Berlijn als eerste in zijn land eerdere gevallen van seksueel misbruik naar buiten bracht. Dat leidde tot een golf van onthullingen van seksueel misbruik in katholieke bisdommen in het hele land, waar de Duitse Kerk tot op de dag van vandaag mee te maken heeft.