Een historische uitspraak is juridisch bindend geworden: het aartsbisdom Keulen moet een slachtoffer van misbruik 300.000 euro schadevergoeding betalen. Hiermee wordt ook duidelijk dat een bisdom aansprakelijk kan worden gesteld voor misdrijven van zijn medewerkers.
Een rechterlijke uitspraak hierover van 13 juni is inmiddels definitief geworden, vertelde een woordvoerster van de arrondissementsrechtbank van Keulen dinsdag aan het Duitse katholieke persbureau KNA. Er is geen beroep aangetekend binnen de termijn van een maand na de uitspraak, voegde ze eraan toe.
Het is de eerste keer dat een Duitse rechtbank een slachtoffer van seksueel geweld in de kerk een eis tot schadevergoeding toekende. De zaak was aangespannen door een voormalige misdienaar, die een inmiddels overleden priester ervan beschuldigde hem in de jaren ‘70 honderden keren te hebben misbruikt. In dit geval had het aartsbisdom afgezien van verjaring.
De onafhankelijke commissaris voor seksueel misbruik van de Duitse regering, Kerstin Claus, vertelde dinsdag aan de krant Rheinische Post dat de uitspraak voor het eerst de kwestie van institutionele aansprakelijkheid voor misbruik heeft verduidelijkt. “Dit zal zeker invloed hebben op het systeem van compensatie en erkenning zoals dat momenteel door de kerken wordt toegepast”, zei ze.
Zowel het slachtoffer als het aartsbisdom hadden vorige week publiekelijk verklaard dat ze niet van plan waren om in beroep te gaan. De aartsbisschop van Keulen, Rainer Maria Woelki, had de beslissing van de rechtbank direct na de uitspraak toegejuicht. Het aartsbisdom verklaarde dat het de institutionele medeverantwoordelijkheid op zich nam voor het onrecht en het lijden van de slachtoffers.
De uitspraak is van fundamenteel belang voor andere huidige en toekomstige rechtszaken die slachtoffers van misbruik tegen de kerk aanspannen. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor het interne kerkelijke systeem voor betalingen aan slachtoffers van misbruik, die volgens velen te laag zijn.