fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan: ‘Geen schijn van waarheid’ in misbruikclaims tegen bisschop van Brooklyn

KN Redactie 2 september 2021
image
Bisschop Nicholas DiMarzio van Brooklyn, New York Foto: CNS photo - Gregory A. Shemitz

De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer heeft vastgesteld dat beschuldigingen van seksueel misbruik van twee minderjarigen door bisschop Nicholas DiMarzio van Brooklyn “niet de schijn van waarheid bevatten”.

De bevinding werd op 1 september bekendgemaakt door het aartsbisdom van New York, dat een onderzoek had ingesteld nadat DiMarzio door twee mannen beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren zeventig, toen hij als priester in verschillende parochies in het aartsbisdom Newark werkte.

‘Geen waarheid in de beschuldigingen’

DiMarzio heeft de aantijgingen altijd ontkend en reageerde opgelucht nu het Vaticaan hem vrijpleit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik herhaal wat ik vanaf het begin heb gezegd. Er is geen waarheid in deze beschuldigingen. Gedurende mijn meer dan 50-jarige priesterschap heb ik nog nooit iemand misbruikt”, verklaarde de bisschop.

‘Onpartijdig en grondig’

Hij zei ook dat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek van het aartsbisdom van New York “omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan”. Dat onderzoek is volgens de advocaat van de bisschop “onpartijdig en grondig” uitgevoerd door een voormalige federale aanklager uit New York.

De advocaat van de twee klagers betwist dat: volgens hem is het onderzoek naar de geloofwaardigheid van zijn cliënten “subjectief en bevooroordeeld” omdat dat “betaald werd door de katholieke kerk”.

Onafhankelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd volgens de strenge bepalingen die door paus Franciscus zijn opgesteld voor dergelijke gevallen. Het onderzoek werd niet door het bisdom zelf maar door een ander bisdom uitgevoerd, en de verantwoordelijke bisschop, in dit geval kardinaal Dolan van New York, nam daarvoor een onafhankelijke law firm in de arm.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na de geruchtmakende zaak van de voor serieel misbruik veroordeelde ex-kardinaal Theodore McCarrick, zijn er in de VS diverse van zulke kerkrechtelijke onderzoeken ingesteld tegen bisschoppen. Voor hij zelf in het beklaagdenbankje kwam, voerde bisschop DiMarzio zelf zo’n onderzoek uit vanwege het toedekken van misbruik door bisschop Richard Malone van Buffalo. Dat onderzoek leidde tot het ontslag van Malone.

Schadeclaims

Het besluit van de Congregatie voor de Geloofsleer betekent dat er geen verdere kerkrechtelijke vervolging plaats zal vinden. De federale rechtszaken tegen de bisschop gaan echter gewoon door. De twee vermeende slachtoffers, die hun klacht indienden nadat de staat New Jersey in 2019 de verjaringstermijn voor misbruik opschortte, eisen allebei 20 miljoen dollar van de bisschop.

(Bronnen: CNS, CNA, Crux.)

https://www.kn.nl/donaties/