<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vijf aanklachten ingediend tegen voormalig voorzitter Duitse bisschoppenconferentie

KNA 3 mei 2023
image
Aartsbisschop Robert Zollitsch op archiefbeeld uit 2013. Foto: CNS - Alessandro Bianchi, Reuters

Vijf particulieren hebben een formele aanklacht ingediend tegen de voormalige aartsbisschop van Freiburg, Robert Zollitsch, na de publicatie van een studie over misbruik in het aartsbisdom.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in de zuidwestelijke Duitse stad.

Nieuwe aanwijzingen

Het OM zei niet of er slachtoffers van misbruik onder de klagers waren. Wel zegt het te onderzoeken of er sprake is van belemmering van de rechtsgang en ook of het misbruikrapport nieuwe aanwijzingen bevat voor mogelijke strafbare feiten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zollitsch was van 1983 tot 2003 personeelsfunctionaris van het aartsbisdom Freiburg en van 2003 tot 2014 aartsbisschop. Van 2008 tot 2014 was hij tevens voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Geen commentaar

De opstellers van het misbruikrapport beschuldigen de nu 84-jarige van het beschermen van daders en het toedekken van seksueel geweld. Zollitsch heeft nog geen commentaar gegeven op de nieuwe bevindingen. Hij verwees naar een videoboodschap die hij in oktober 2022 uitbracht, waarin hij fouten toegaf en de slachtoffers van het misbruik om vergeving vroeg.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.