De eerste uitzending van de misbruikdocumentaire Godvergeten heeft “een diepe indruk” achtergelaten, aldus de Vlaamse bisschoppen. Ze geven aan dat de Kerk veel heeft bijgeleerd over de omgang met misbruik, maar dat het onderwerp nog “zeker niet” is afgesloten.
“Bij deze verhalen passen schaamte en schroom, gekoppeld aan het duidelijke signaal dat voor misbruik geen plaats kan zijn in de samenleving en in de Kerk”, schrijven de Vlaamse bisschoppen in een verklaring na de verschijning van de eerste aflevering van de misbruikdocumentaire Godvergeten. Ze laten weten de moed van de slachtoffer te waarderen en hun boosheid te begrijpen. “Wat de Kerk ook doet, zij kan hun trauma en leed niet ongedaan maken.”
In de vierdelige serie Godvergeten, die wordt uitgezonden door de publieke zender Canvas, wordt seksueel misbruik door geestelijken uitgelicht. Slachtoffers vertellen daarbij zelf hun verhaal, waarbij ze in de eerste aflevering met name ingaan op hoe het misbruik tot stand kwam. Vaak gebeurde dat na een ingrijpende gebeurtenis, zoals de dood van een ouder.
De slachtoffers worden daarin bijgestaan door onder meer advocaten, politiemensen en psychiater Peter Adriaenssens, bekend vanwege zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar misbruik door geestelijken. Ook priester Rik Devillé, die al vanaf de jaren negentig strijdt voor de erkenning van misbruikproblemen binnen de Kerk, komt aan het woord.
De Vlaamse bisschoppen laten weten dat de jaren sinds 2010, toen de omvang van seksueel misbruik in de Belgische Kerk aan het licht kwam, in allerlei opzichten een “leerschool” zijn geweest. In de afgelopen dertien jaar is er volgens hen veel ontwikkeling geweest op het gebied van luisteren naar en tegemoetkomen aan slachtoffers. Ook is er veel zelfreflectie geweest op hoe kerkelijke veranderd kunnen worden om misbruik tegen te gaan.
Concreet noemen ze de instelling van bemiddelingsprocedures en meldpunten. Daar zijn tot juni vorig jaar 1345 meldingen binnengekomen. De meeste meldingen betroffen juridisch verjaarde feiten, die in veel gevallen met een financiële tegemoetkoming zijn afgehandeld. “Niet-verjaarde feiten”, schrijven ze, “horen uiteraard thuis bij het gerecht”.
De bisschoppen benadrukken dat het onderwerp daarmee “zeker niet” is afgesloten. “De nood aan erkenning en heling” van slachtoffers “evolueert mee met de jaren van het leven”, schrijven de bisschoppen, die vinden dat een financiële compensatie niet het eindstation van het proces moet zijn.
“Bovendien komen nieuwe opdrachten op ons af, zoals de aanpak en preventie van grensoverschrijdend gedrag onder volwassenen”, vervolgen ze. “Na het misbruik van minderjarigen, is mogelijk misbruik onder meerderjarigen een nieuw maatschappelijk thema geworden.”
Lees hier de volledige reactie van de Vlaamse bisschoppen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.