<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Moeder Teresa waarschijnlijk op 4 september heilig verklaard

KN Redactie 18 december 2015
image

Dat meldt de Italiaanse krant Avvenire. Het Vaticaan deelde vandaag mee dat paus Franciscus het daartoe benodigde wonder op voorspraak van de zuster donderdag bevestigde.

De allerarmsten

De in het Macedonische Skopje geboren afkomstige Agnes Gonxha Bojaxhiu werd bekend door haar werk voor de allerarmsten in het Indiase Calcutta. Zij stichtte in 1950 de orde van de Missionarissen van Naastenliefde, die inmiddels op vele plekken in de wereld aanwezig is, onder meer ook in Nederland.

Medisch onverklaarbare genezing

Het wonder betreft een medisch onverklaarbare genezing op voorspraak van Moeder Teresa. Het gaat om een Braziliaan, die in 2008 genas van een kwaardaardige hersentumor.

De vrouw van de 35-jarige man, familieleden en bekenden hadden Moeder Teresa in hun gebed om hulp gevragen. De verantwoordelijke kardinalen en bisschoppen van de Congregatie bevestigden het wonder dinsdag.

Zalig verklaard door Johannes Paulus II

Moeder Teresa werd op 19 oktober 2003 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II, na een van de kortste processen in de geschiedenis.

Paus Franciscus en Moeder Teresa

Paus Franciscus leerde Moeder Teresa in 1994 persoonlijk kennen tijdens een bisschoppensynode in het Vaticaan. Ze zat toen direct achter de huidige paus.

Franciscus zei later dat hij de kracht en beslistheid van haar opmerkingen bewonderde. Ze liet zich niet intomen door bisschoppen. Moeder Teresa, zo zei hij, was een vrouw “die altijd dat zei, wat zij zeggen wilde”.

Onomwonden abortus aan de kaak gesteld

Dat bleek toen zij in 1979 bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Vrede onomwonden abortus aan de kaak stelde als “de grootste vernietiger van de vrede vandaag”.

De toespraak van Moeder Teresa bij het aanvaarden van de Nobelprijs is hier te zien (de veroordeling van abortus is vanaf 9:10 te zien).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.