<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Moeder Teresa was ‘kanaal van liefde voor God en van de vrede’

KN Redactie 1 september 2016
image
Zuster Mary Prema knielt in gebed bij het graf van Moeder Teresa (Foto: AP)

“Wie vandaag bidt om de voorspraak van Moeder Teresa zal vrede ontvangen”. Dat zegt haar tweede opvolgster zuster Mary Prema in een exclusief interview met Katholiek Nieuwsblad.

Sinds 2009 is de Duitse zuster de overste van de door Moeder Teresa gestichte Missionarissen van Naastenliefde. De opvolgster van ‘Moeder’, zoals ze haar noemt, geeft weinig interviews, maar in het kader van de heiligverklaring van Moeder Teresa, komende zondag, stond ze KN een interview toe.

Zorgzaamheid

Daarin vertelt zuster Mary Prema – ‘prema’ betekent liefde in Sanskriet – over haar eerste ontmoeting met Moeder Teresa in Duitsland. “Ik was direct onder de indruk van de grote bescheidenheid en vriendelijkheid” waarmee Moeder tot de mensen sprak. “Haar zorgzaamheid bleef me bij.”

Zuster Mary Prema ontmoette Moeder Teresa meerdere malen in Rome en voor het laatst een aantal maanden voor haar dood in 1997. “Ook bij die gelegenheid herinnerde ze ons eraan de armen lief te hebben en te dienen.”

Ongeschikt

Mechtild Pierik, de naam die de overste bij haar geboorte meekreeg, sloot zich in 1980 aan bij de Missionarissen van Naastenliefde, nadat God haar duidelijk had gemaakt dat ze Hem moest dienen “in de armsten der armen door het voorbeeld van Moeder Teresa te volgen”.

Hoewel ze zich “ongeschikt” achtte voor de rol werd ze toch in 2009 tot overste gekozen, nadat haar voorgangster zuster Nirmala Joshi haar taak had neergelegd.

Dankbaar

Zeer dankbaar is ze God “en ook de Heilige Vader” voor de heiligverklaring van Moeder Teresa. En ze spreekt over de vele mensen die persoonlijk geraakt zijn “door haar goedheid”. “Ook als ze haar maar vijf minuten hebben ontmoet, heeft dat moment hun leven voor altijd veranderd.”

Moeder Teresa, zegt zuster Mary Prema, “was het kanaal van liefde voor God en van de vrede voor wie ze ook maar ontmoette”. “Ook wie vandaag bidt om haar voorspraak en haar zegen zal vrede ontvangen.”

Lees het hele interview met zuster Mary Prema in de editie van 2 september van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.