fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Muntgeld uit Trevi-fontein toch naar Romeinse Caritas

KN Redactie 14 januari 2019
image
De Trevi-fontein in Rome. Foto: CNS Photo - Alessandro Di Meo, EPA

Het muntgeld dat toeristen in de Romeinse Trevi-fontein werpen, blijft toch bestemd voor de Caritas-afdeling van het bisdom Rome. Dat bevestigt burgemeester Virginia Raggi tegen de Vaticaanse krant Osservatore Romano. 

In de afgelopen dagen werd bekend dat het stadsbestuur van Rome had besloten om met ingang van 1 april het geld uit de fontein te gaan gebruiken voor het onderhoud van monumenten in de stad en voor de financiering van “sociale projecten”. De afgelopen twintig jaar financierde de Caritas met het geld uit de fontein onder meer de opvang van daklozen, gaarkeukens en parochiële initiatieven om gezinnen in moeilijke omstandigheden te helpen.

‘Misverstand’

Raggi spreekt over een misverstand en belooft ook het geld uit andere Romeinse fonteinen naar de Caritas te sturen, meldt de Osservatore. De krant spreekt over een “niet gelukkige” behandeling van de zaak. Een heldere communicatie met dezelfde Caritas zou genoeg zijn geweest, om een misverstand tegen te houden, aldus het blad.

Anderhalf miljoen euro in 2018

In 2018 wierpen toeristen munten ter waarde van in totaal anderhalf miljoen euro in de waarschijnlijk bekendste fontein van Rome. Het gebruik komt voort uit de gedachte dat wie geld in de fontein werpt, nog eens terug zal keren naar Rome.

De fontein werd ontworpen door Gianlorenzo Bernini, maar pas jaren later, in opdracht van paus Clemens XII, gebouwd door architect Nicola Salvi. Er werd ongeveer dertig jaar aan de barokke fontein gewerkt. (CNS)