<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse bisschoppen in maart 2021 op ad limina-bezoek

Peter Doorakkers 11 maart 2020
image
De Nederlandse bisschoppen tijdens het ad limina-bezoek van december 2013. Foto: Ramon Mangold/rkkerk.nl

De Nederlandse bisschoppen gaan in maart 2021 op ad limina-bezoek. Dat is het bezoek dat alle bisschoppen eens in de vijf jaar aan Rome moeten brengen.

De Nederlandse kerkprovincie meldt vandaag dat de bisschoppen voor het bezoek zijn uitgenodigd door de nuntius in Den Haag. Hij is ambassadeur van de Heilige Stoel bij de Nederlandse staat en vertegenwoordigt de paus bij de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Tijdens het bezoek eren de bisschoppen hun verre voorlopers Petrus en Paulus, door een bezoek te brengen aan de graven van deze apostelen. Daar vieren ze gezamenlijk de Mis.

De staat van de Kerk in Nederland

Ook ontmoeten ze de paus, met wie ze zullen spreken over de situatie van de Kerk in Nederland. Verder bezoeken ze de verschillende departementen van de Romeinse curie, het bestuursapparaat van de Kerk, voor overleg.

Voorafgaand aan het bezoek maakt elke bisschop een rapport over de stand van zaken in zijn bisdom. Ook wordt er een gezamenlijk rapport opgesteld over de situatie in Nederland als geheel.

De graven van Petrus en Paulus

De naam van het bezoek komt uit het Latijn: Visitatio ad Limina Apostolorum betekent ‘Bezoek aan de drempel van de apostelen’, waarmee de genoemde graven bedoeld worden.

Een pelgrimage naar de graven van Petrus en Paulus is een eeuwenoude traditie voor bisschoppen.

Gezamenlijk bezoek

Sinds het Tweede Vaticaans Concilie leggen bisschoppen uit een kerkprovincie het bezoek gezamenlijk af. In het geval van Nederland gaat het dan meteen om alle bisschoppen: ons land kent maar één kerkprovincie.

Laatste bezoek: december 2013

Ad limina-bezoeken worden in de regel eens per vijf jaar afgelegd. Voor de Nederlandse bisschoppen was het alweer wat langer geleden: hun laatste ad limina-bezoek vond in december 2013 plaats.

Voorbehoud wegens coronavirus

Overigens geldt ook bij het nu geplande bezoek een klein voorbehoud. Mochten er de komende tijd ad limina-bezoeken worden uitgesteld vanwege het coronavirus, dan verschuift ook het Nederlandse bezoek mogelijk naar achteren in de pauselijke agenda.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.