<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse Kerk biedt misbruikslachtoffers opnieuw excuses aan

KN Redactie 15 oktober 2018
image
Kardinaal Eijk. (Foto: KN - Jan Peeters)

Kardinaal Wim Eijk en broeder Bernardus Peeters hebben het misbruik in de Kerk opnieuw veroordeeld en hun excuses aangeboden aan de slachtoffers. Dat deden ze in een brief die op 12 oktober in NRC verscheen.

“Wij geven ons rekenschap van wat er is gebeurd en hebben op diverse momenten verantwoording afgelegd”, schrijven ze. Kardinaal Eijk schrijft in zijn hoedanigheid van metropoliet van de Nederlandse kerkprovincie, broeder Peeters als voorzitter van de KNR, de koepel van religieuze ordes en congregaties.

Ze schreven de brief naar aanleiding van twee brieven die eind september in NRC verschenen: die van misbruikslachtoffer Theo Bruyns en die van Karlijn van Doorn van de Universiteit Tilburg. Bruyns hekelde dat de Kerk geen verantwoording wil afleggen. Van Doorn riep de Kerk op transparant te zijn over het seksueel misbruik en de toedekking daarvan.

In hun brief benadrukken kardinaal Eijk en broeder Peeters dat ze begrip hebben voor de woede van de slachtoffers. “Wij begrijpen dat heel goed en kunnen ons ook indenken dat slachtoffers boos zijn. Door dit uitdrukkelijk onder woorden te brengen, hopen wij kenbaar te maken dat we ons ook bewust zijn van deze pijn. Als een gesprek de slachtoffers zou kunnen helpen, dan zijn de betrokken bisschoppen daartoe nog steeds van harte bereid.”

De reactie van de Kerk op beschuldigingen is regelmatig bekritiseerd. “Omdat er geen voorbeeld van een grootschalige behandeling van klachten was in andere sectoren van de samenleving, hebben we als Kerk op dit gebied veel zaken zelf moeten ontwikkelen”, zeggen de kardinaal en de broeder daarover. “Onze reactie was niet altijd adequaat. We moesten hierbij een leerproces ondergaan.”

“Inmiddels is er een Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag en een gezamenlijke Gedragscode Pastoraat”, vervolgen ze. “Bij aanname van kandidaten en benoemingen wordt een VOG vereist en bij een overstap tussen bisdommen, ordes en congregaties een antecedentenonderzoek. Bij verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen wordt altijd aangifte gedaan bij het OM.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.