fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Negenhonderd Nederlandse jongeren naar WJD Krakau

KN Redactie 24 juni 2016
image
Poolse pelgrims tonen tijdens de slotmis van de Wereldjongerendagen 2013 waar de editie van dit jaar plaatsvindt. (Foto: AP)

Er doen negenhonderd Nederlandse jongeren mee aan de Wereldjongerendagen, die van 25 juli tot 1 augustus in het Poolse Krakau plaatsvinden.

Dat meldt het Secretariaat van de Rooms-Katholieke Kerk Nederland. De internationale katholieke Wereldjongerendagen vinden in de regel driejaarlijks plaats en zijn waarschijnlijk het grootste jongerenevenement wereldwijd.

Slotmis met paus Franciscus

Onder het motto ‘Zalig de barmhartigen want zij zullen barmhartigheid ondervinden’ vieren de jongeren het katholieke geloof.

Het thema komt terug in klein- en grootschalige culturele festivals, vieringen en theatervoorstellingen. Traditionele hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, de grote avondwake in de openlucht op zaterdag en de slotmis met de paus op zondag.

Vijf Nederlandse bisschoppen naar Krakau

Behalve negenhonderd jongeren reizen vanuit Nederland ook vijf bisschoppen af naar Polen.

‘Jongerenbisschop’ Rob Mutsaerts, de nieuwe voorzitter van de bisschoppenconferentie mgr. Hans van den Hende en hulpbisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam zullen de Nederlandse jongeren catechese geven.

Verder reizen mgr. Herman Woorts (hulpbisschop van Utrecht) en mgr. Everard de Jong (hulpbisschop van Roermond) mee met de jongeren uit hun respectievelijke bisdommen.

Bezoek aan Auschwitz

Voorafgaand aan de eigenlijke Wereldjongerendagen doen de jongeren mee aan de verschillende programma’s in de Poolse bisdommen waar zij verblijven. Verschillende van de Nederlandse reizen doen onder meer ook Auschwitz aan.

Rio de Janeiro: paus Franciscus en Annemarie Scheerboom

De vorige editie van de Wereldjongerendagen vonden in 2013 plaats in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Aan de slotmis met paus Franciscus, op het beroemde Copacabana-strand, deden drieënhalf miljoen mensen mee.

Tijdens de Wereldjongerendagen van Rio mocht de Nederlandse studente Annemarie Scheerboom namens Europa de eerder dat jaar gekozen paus Franciscus verwelkomen.

Vlaamse deelnemers Wereldjongerendagen Krakau

Vanuit Vlaanderen reizen met de jongerenpastoraal IJD “enkele honderden” jongeren naar Krakau, laat men desgevraagd weten. Mogelijk worden er dit nog meer, omdat nog ingeschreven kan worden.

Daarnaast zijn er nog reizen georganiseerd door religieuze congregaties en nieuwe bewegingen.

WJD-blogs Katholiek Nieuwsblad

Net als tijdens de vorige Wereldjongerendagen zullen ook nu enkele jongeren op de website van Katholiek Nieuwsblad bloggen over hun belevenissen tijdens dit massale jongerenevenement. (SRKK/KN)