fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuw platform wil vrijwilligers een blikje over kerkmuren gunnen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 november 2023
image
Op het nieuwe platform 'Kerkplein' kunnen parochievrijwilligers in contact komen met anderen voor inspiratie en de uitwisseling van ideeën. Foto: Brooke Cagle - Unsplash

Geloofscommunicatiebureau De Zalige Zalm lanceerde maandag het nieuwe digitale platform Kerkplein. Het platform brengt leden van verschillende kerkgemeenschappen samen voor uitwisseling over de taken die zij binnen hun gemeenschap uitvoeren.

“Binnen alle kerkgenootschappen in Nederland is er sprake van krimp”, zegt Marcel Holl, directeur van De Zalige Zalm. “Dat maakt dat mensen voelen dat ze elkaar nodig hebben.” Met Kerkplein hoopt hij in deze behoefte te voorzien.

Forumfunctie

Het platform heeft voornamelijk een forumfunctie. Binnen dat forum zijn verschillende themagroepen waarbij mensen zich kunnen aansluiten. Zo zijn er hoofdgroepen als communicatie, synodaal proces, diaconie of bestuur.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Holl kan zich heel goed voorstellen dat er ook behoefte is aan een groep voor muziek, bloemen of priesters. Daarbij hebben steeds meer mensen binnen hun gemeenschap een “dubbelfunctie”. Zij kunnen aan meerdere groepen deelnemen.

Kerkpleinbeheerder

Het platform doet denken aan het beeld dat Meta schetst voor haar eigen Metaverse. “We hebben hier tijdens brainstormsessies uitvoerig bij stilgestaan. Maar we denken dat de Metaverse nog te vroeg is. Veel mensen zijn daar nog niet bekend mee.”

Holl moet toegeven dat Facebook en WhatsApp daarentegen wel concurrerende platforms zijn. “Een belangrijk verschil is dat Kerkplein een afgeschermde en veilige omgeving is.”

Naast een paar “vriendelijke huisregels” die vooral benadrukken dat mensen respectvol met elkaar om moeten gaan, is er een Kerkplein-beheerder: Rosa van der Tang. Zij verwelkomt de deelnemers die zich aanmelden, stimuleert de onderlinge uitwisseling en houdt de sfeer in de gaten. “Dit maakt van Kerkplein een vertrouwde omgeving.”

Primeur

Het idee voor dit platform ontstond naar aanleiding van de reacties die mensen gaven op de Dag van het Kerkblad. Eens in de twee jaar organiseert De Zalige Zalm zo’n bijeenkomst voor redacties van kerkbladen.

“Mensen lopen bij hun taken tegen dingen aan waarover ze graag met anderen van gedachten wisselen. Zo hoeven ze zelf niet altijd het wiel uit te vinden. We zagen een grote behoefte aan onderling contact en bieden hier met Kerkplein de mogelijkheid voor.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een app voor interne communicatie binnen gemeenten en parochies bestond al. Maar een parochie- en gemeentegrensoverschrijdende app is een primeur in Nederland. “Voor zover wij weten bestaat het ook in het buitenland niet.”

Toekomst

Sinds 2010 geeft De Zalige Zalm kerkbladen en parochiebladen uit. Het is goed mogelijk dat op termijn meer nieuws via Kerkplein gepubliceerd wordt. Maar zover is het nog niet. “Het eerste jaar willen we alles op gang helpen. Aan het einde ervan gaan we kijken hoe we ervoor staan en waar de behoeften liggen.”

Ook zal er dan bekeken moeten worden wat in de toekomst een “goede financiële bodem” voor het platform is. Het platform is door investeringen van De Zalige Zalm ontwikkeld. “Wij krijgen geen subsidies of giften. Dat heeft als voordeel dat we volledig onafhankelijk zijn. Voor deelnemers is het platform gratis. Dus zullen we op termijn moeten kijken of we bijvoorbeeld met passende adverteerders gaan werken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.