fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe president Filipijnen wil naar paus Franciscus voor vergeving

KN Redactie 12 mei 2016
image
De nieuwe president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, wil naar het Vaticaan om paus Franciscus persoonlijk zijn verontschuldiging aan te bieden. (Foto: AP)

De nieuwe president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte (71), wil paus Franciscus in het Vaticaan bezoeken om hem persoonlijk zijn verontschuldiging aan te bieden voor een uitspraak die hij deed over de paus. 

Dat maakte de woordvoerder van Duterte donderdag bekend.

‘Paus, hoerenzoon’

Duterte noemde paus Franciscus vorig jaar januari tijdens diens bezoek aan de Filipijnen “een hoerenzoon”.

De aanleiding was een vijf uur durende verkeersopstopping in de Filipijnse hoofdstad Manilla waar Duterte onderweg naar de luchthaven in stond.

Toen Duterte hoorde dat de opstopping het gevolg was van het pausbezoek, riep hij: “paus, hoerenzoon, ga naar huis, bezoek ons niet meer!”

Verontschuldigd

Duterte heeft zich al in een brief verontschuldigd bij de paus. Hij kreeg een brief terug waarin staat dat paus Franciscus voor hem bidt.

Het is nog niet bekend wanneer Duterte het Vaticaan bezoekt, maar volgens zijn woordvoerder staat een bezoek aan paus Franciscus hoog op de prioriteitenlijst.

Populariteit

Hoewel de Filipijnse bisschoppen verontwaardigd reageerden op de uitspraak van Duterte had dit weinig invloed op de populariteit van Duterte onder de Filipijnse bevolking.

Hij won de presidentsverkiezingen deze week in het overwegend katholieke land met een overgrote meerderheid.

Duterte wordt op 30 juni voor een termijn van zes jaar beëdigd als president van de Filipijnen.

Filipijnse bisschoppen

De voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Socrates Villegas, heeft Duterte gefeliciteerd met zijn verkiezing.

Volgens mgr. Socrates Villegas willen de Filipijnse bisschoppen constructief, maar waakzaam samenwerken met de nieuwe president.

Rooms-katholiek

Duterte is sinds 2013 bezig aan zijn zevende termijn als burgemeester van Davao City, de grootste stad in het zuiden van de Filipijnen. Eerder was hij van 1988 tot 1998 en van 2001 tot 2010 burgemeester van Davao City.

Van de bijna 101 miljoen inwoners van de Filipijnen is bijna 83 procent rooms-katholiek.