<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeria: politie voorkomt zelfmoordaanslag op kerk

KN Redactie 18 november 2016
image
Enkele van de 2,5 miljoen Nigerianen die voor Boko Haram op de vlucht sloegen. Deze vrouwen verblijven in een vluchtelingenkamp in Maiduguri. (Foto: AP)

De politie in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft vrijdagochtend een zelfmoordaanslag op een plaatselijke parochiekerk voorkomen. Daar was juist de ochtendmis bezig, meldt The Nation.

Maiduguri was een centrum van activiteit van de islamitische terreurgroep Boko Haram. De bisschop van Maidugur woont naast de St.-Hilariuskerk die het doelwit van de mislukte aanval was.

‘Luide knal’

Toen de politie hield drie zelfmoordterroristen tegenhield bij een checkpoint, liet een van hen haar explosieven afgaan. Daarbij kwamen zijzelf en een van de andere terroristen om.

Een priester uit de parochie zei: “We hoorden een luide knal die ons hele gebouw deed trillen. Ik dacht dat Boko Haram ons aanviel totdat ik later te weten kwam dat het zelfmoordaanvallers waren die bij het checkpoint explodeerden.”

Ruim twee miljoen ontheemden

In het dinsdag gepubliceerde rapport Vrijheid van Godsdienst in de Wereld meldt Kerk in Nood dat in Nigeria tweeënhalf miljoen mensen ontheemd zijn door het geweld van Boko Haram.

Rozenkranscampagne tegen Boko Haram

Bisschop Oliver Dashe Doeme van Maiduguri lanceerde eerder een rozenkranscampagne tegen Boko Haram. Hij liet onlangs blijken ervan overtuigd te zijn dat de islamitische terreurgroep mede dankzij het gebed terrein heeft verloren.

Tegen de Catholic Herald zei hij dat Boko Haram-leden voorheen “overal” waren, maar dat zij nu zijn teruggedrongen “naar de bossen”. De terreurgroep “zal snel uitdoven, grotendeels vanwege de gebeden van de mensen”.

‘Maria zal Boko Haram verpletteren’

Katholiek Nieuwsblad sprak eerder uitgebreid met de bisschop, die onder meer zei: “Mama Maria zal Boko Haram verpletteren.” (CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.