De Russische troepen hebben Cherson opgegeven en een stad in puin achtergelaten. Volgens de plaatselijke bisschop moet er veel gedaan worden om het leven weer op gang te krijgen: “De meeste mensen hebben niets.”
Sinds dit weekend is de zuidelijk gelegen havenstad Cherson weer volledig in Oekraïense handen. Acht maanden lang ging de stad gebukt onder Russische overheersing. Volgens de Oekraïense bisschop Stanislav Szyrokoradioek heeft de bezetter zich “wreed en beestachtig” gedragen. “Alle onderdrukkingsmethoden die we uit de sovjettijd kennen, zijn met de Russen teruggekeerd.”
Szyrokoradioek is bisschop van het bisdom Odessa-Simferopol, waar Cherson deel van uitmaakt. Dat is een bisdom van de Latijnse Kerk, die in Oekraïne veel minder leden telt dan de Oekraïens-katholieke Kerk. In het immense bisdom Odessa-Simferopol, qua oppervlakte vier keer zo groot als Nederland, wonen drieduizend katholieken.
Szyrokoradioek legt uit dat de vernietiging van de infrastructuur van Cherson de plaatselijke katholieken zonder water of verlichting heeft gesteld. Volgens hem helpen veel burgers nu de Oekraïense troepen met het opruimen van de puinhopen die de Russen bij hun aftocht hebben achtergelaten.
De parochie van Cherson heeft een bus vol voedsel en medicijnen van het bisdom ontvangen. Volgens de bisschop worden die middelen uitgedeeld aan behoeftige stadbewoners. “De hele situatie is tragisch: de meeste mensen hebben helemaal niets, terwijl ook de communicatieverbindingen zijn uitgevallen. De Russen hebben kabels, modems en satellietschotels losgerukt om alleen Russische tv en radio toe te laten.”
De stad verlaten is niet zonder risico: onder de toegangswegen liggen waarschijnlijk grote aantallen mijnen begraven, zegt Szyrokoradioek. Hij heeft ook geluiden gehoord over grootschalige deportaties van inwoners, waaronder kinderen uit de weeshuizen in de stad. “De meeste parochianen zijn gebleven, voor hen doen we wat we kunnen.”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezocht Cherson afgelopen maandag. Hij zei dat de Russische troepen systematisch kritieke infrastructuur hadden vernietigd en “alle bruikbare voorwerpen” hadden meegenomen voordat de Oekraïense troepen Cherson op 11 november binnentrokken.
Bisschop Szyrokoradioek zegt dat Odessa, de plaats van waaruit hij zijn bisdom bestuurt, veiliger is sinds Cherson bevrijd is. De energievoorziening – doelwit van veel Russische beschietingen – is nog grotendeels intact.
Hoewel verschillende kerken in de regio Cherson beschadigd of vernield zijn, heeft de bisschop niet gehoord dat er ook doden of gewonden onder plaatselijke katholieken zijn. Priesters zijn tijdens de bezetting voortdurend in de gaten gehouden en bedreigd door het Russische bestuur. De priesters gaven “slechts zeer korte, voorzichtige preken” tijdens de Mis, aldus Szyrokoradioek.
“We bidden en hopen nu dat de Russen niet terugkomen, dat God ons zal helpen deze verschrikkelijke onrechtvaardigheden te overleven”, besluit bisschop Szyrokoradioek. “Maar veel blijft onzeker.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.