<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Kathedraal Kiev beschadigd bij Russische droneaanval

KN Redactie 28 november 2023
image
De Grieks-katholieke kathedraal van Kiev op archiefbeeld uit 2017. Foto: OSV News - Valentyn Ogirenko, Reuters

Bij een intensieve Russische droneaanval op Kiev op 25 november is de Grieks-katholieke kathedraal van de Verrijzenis van Christus beschadigd geraakt.

Er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld, wel raakten vijf mensen gewond.

Hongersnoodherdenking

Rusland stuurde bijna 75 drones van Iraanse makelij op de Oekraïense hoofdstad af, precies op de dag dat de Oekraïners de Holodomor herdachten – de door Sovjet-dictator Stalin gecreëerde hongersnood in 1932-1933 die aan 7 tot 10 miljoen Oekraïners het leven kostte.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het luchtalarm in Kiev bleef zaterdag zes uur lang loeien in wat de grootste Russische aanval op Kiev was sinds het begin van de grootschalige invasie in februari 2022. Volgens het Oekraïense leger zijn alle drones weliswaar onderschept, maar brokstukken zorgden wel voor grote schade.

Deuren en ramen verbrijzeld

Waaronder dus aan de kathedraal van de Verrijzenis van Christus en de residentie van groot-aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk.

Het puin sloeg deuren in en verbrijzelde ramen in de kathedraal. Een nabijgelegen gebouw met meerdere verdiepingen liep nog grotere schade op.

Toegenomen schade aan religieuze gebouwen

Volgens het Oekraïense Instituut voor Religieuze Vrijheid zijn tussen het begin van de grootschalige Russische invasie in februari 2022 en januari 2023 ongeveer 500 religieuze plaatsen in Oekraïne “volledig verwoest, beschadigd of geplunderd door het Russische leger”. Dat aantal is sindsdien alleen maar toegenomen, melden hulporganisaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.