Het onverwachte bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden op 20 februari aan Kiev wordt door Oekraïense katholieke kerkleiders geprezen als een steun in de rug en een signaal aan de wereld.
Vooruitlopend op de eerste verjaardag van Ruslands invasie van Oekraïne, arriveerde Biden om 8 uur ‘s morgens plaatselijke tijd in Kiev.
“We kregen allemaal het gevoel dat er misschien eindelijk een einde komt aan de oorlog”
Biden bracht meer dan vijf uur door in Kiev, had een ontmoeting met president Zelensky en maakte een wandeling naar belangrijke plaatsen in de stad, waaronder de St. Michaëlkathedraal – met loeiende luchtalarmsirenes, een geluid dat de Oekraïners die er wonen bijna constant horen.
In een Zoom-gesprek met journalisten van onder meer de nieuwssite Crux, zei grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev dat “het Russische leger ons letterlijk ter dood heeft veroordeeld”, maar dat de vele bezoeken van staatshoofden aan Kiev in het afgelopen jaar, onder wie dat van Joe Biden, “ons hoop geeft dat dit vonnis niet zal worden uitgevoerd”.
Sjvetsjoek wees erop dat een jaar geleden alle buitenlandse diplomaten Oekraïne in allerijl verlieten – op twee na: de gezant van het Vaticaan en de ambassadeur van Polen. “Alle anderen zijn gevlucht. Een jaar later is niet alleen iedereen teruggekeerd, maar is zelfs de president van de Verenigde Staten aangekomen.”
Hij deed volgens Crux een dringend beroep op de internationale gemeenschap: “Laat ons niet alleen, laat ons niet in de steek.”
Ook de hulpbisschop van Charkov-Zaporizh, Jan Sobilo, reageerde verheugd op het bezoek van Biden. “We hadden niet verwacht dat president Biden naar de hoofdstad zou komen. Misschien Lviv, omdat dat veiliger is, maar Kiev? Het is echt een geweldige boost van hoop en kracht voor ons”, aldus Sobilo tegen persbureau OSV News.
“Mensen waren geschokt. Sommigen dachten zelfs dat dit een vroege aprilgrap was, maar het was echt, en op de een of andere manier kregen we allemaal het positieve gevoel dat er misschien eindelijk een einde komt aan de oorlog.”
Metropoliet Borys Gudziak van het Archeparchaat van Philadelphia en hoofd van alle Oekraïense katholieken in de VS zei tegen OSV News: “Er is niets sterker dan aanwezigheid, en de aanwezigheid van de president onderstreept zijn persoonlijke inzet, en die van de Amerikaanse regering en bevolking, voor vrijheid en democratie.”
Biden en Zelensky legden kransen bij de Muur van Herinnering in Kiev, die Oekraïense soldaten eert die zijn gedood door de Russische agressie.
“Een jaar later staat Kiev. En Oekraïne staat. De democratie staat. De Amerikanen staan achter jullie, en de wereld staat achter jullie”, zei Biden volgens aanwezige verslaggevers in een toespraak.