fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïense president: gebeld door paus, ‘humanitaire situatie besproken’

KN Redactie 22 maart 2022
image
Naar eigen zeggen heeft Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, vandaag een telefoongesprek met paus Franciscus gevoerd. Het Vaticaan heeft dit nog niet bevestigd. Foto: Twitter - president Volodymyr Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is naar eigen zeggen gebeld door paus Franciscus. Volgens Zelensky hebben de twee over de humanitaire situatie in Oekraïne gesproken.

“Ik heb Zijne Heiligheid ingelicht over de moeilijke humanitaire situatie en het blokkeren van vluchtcorridors door Russische troepen”, schrijft de president van Oekraïne op Twitter. “De mediërende rol van het Vaticaan om het menselijk lijden te beëindigen wordt gewaardeerd. Ook heb ik de paus bedankt voor zijn gebeden voor Oekraïne en voor de vrede.”

‘Belangrijke woorden’

Van de kant van het Vaticaan is er nog geen bevestiging of ontkenning dat het telefoongesprek zou hebben plaatsgevonden. Zelensky sprak vandaag via een videoverbinding met de Italiaanse senaat, waarbij hij verwees naar de “belangrijke woorden” die de paus gezegd zou hebben.

“Ik begrijp dat jullie vrede willen en dat jullie jezelf willen verdedigen”, zou paus Franciscus hebben gezegd. “Ik begrijp dat jullie militairen burgers beschermen en dat burgers hun vaderland verdedigen.” Zelensky heeft hem naar eigen zeggen geantwoord dat “het volk in een leger is veranderd” na het zien van “de vernietiging die onze vijanden achterlaten en het bloed dat zij verspillen.”

Oekraïense uitnodigingen

Ook Andrii Yurash, die sinds ruim een week Oekraïens ambassadeur in het Vaticaan is, maakt op Twitter melding van de conversatie tussen paus Franciscus en Zelensky. Volgens Yurash zei de paus dat hij “bidt en alles doet wat in zijn macht ligt om te oorlog te stoppen.”

Volgens de ambassadeur herhaalde Zelensky zijn uitnodiging aan de paus om naar Oekraïne te komen; de paus is “de meest verwachte gast in Oekraïne” aldus Zelensky. Vitali Klytsjko, burgemeester van Kiev, nodigde de paus vorige week ook al uit voor een bezoek.

Vaticaan wil bemiddelen

Paus Franciscus en Zelensky spraken eerder ook al naar aanleiding van de Russische invasie. Op 26 februari, twee dagen na de inval, meldde de Oekraïense ambassade in het Vaticaan dat er een telefoongesprek had plaatsgevonden. “De paus heeft zijn diepe medeleven betuigd in het licht van de tragische gebeurtenissen in ons land”, schreef de ambassade destijds op Twitter.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin heeft al meerdere malen laten weten dat het Vaticaan wil bemiddelen tussen het Kremlin en Oekraïne om een eind aan de oorlog te maken. Hoewel de Russische regering de uitnodiging volgens Parolin “ontvangen heeft”, is die er nog niet op ingegaan.

Bron: Crux