fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïne sanctioneert Kerken die banden met Moskou niet willen verbreken

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 december 2022
image
Een Oekraïense militair houdt op 7 oktober 2022 een orthodox icoon vast in een kerk in de buurt van de Oekraïense stad Lyman. De Oekraïense regering zei op 1 december dat ze sancties zou opleggen aan leden van de Oekraïens-orthodoxe Kerk die gelieerd zijn aan het Patriarchaat van Moskou. Foto: CNS - Oleksandr Ratushniak, Reuters

De Oekraïense regering verbiedt in een nieuwe wet de Oekraïens-orthodoxe Kerk contact te hebben met het patriarchaat in Moskou. President Volodymyr Zelensky kondigde vrijdag sancties aan en zei het onderzoek naar banden tussen de Oekraïense en Russisch-orthodoxe Kerk voort te zetten.

De veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) gaf het Oekraïense parlement de opdracht voor de wet na tal van invallen in verschillende parochies.

Banden met Moskou

Sinds begin 2019 bestaan er in Oekraïne twee orthodoxe Kerken naast elkaar: de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou en de orthodoxe Kerk van Oekraïne. Afgelopen mei verbrak de aan Moskou ondergeschikte tak van de orthodoxie formeel de banden met de Russisch-orthodoxe Kerk vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sindsdien blijven er echter twijfels over hoe toegewijd metropoliet Onufry van Kiev en zijn priesters zijn om Oekraïne te verdedigen. Priesters van de Oekraïens-orthodoxe Kerk worden verdacht van het uitdragen van pro-Russische boodschappen en van actieve samenwerking met Russisch-orthodoxe functionarissen. Er loopt nog een onderzoek in hoeverre Russische geheime diensten actief zijn in de Oekraïens-orthodoxe Kerk.

Noodzakelijk

Zelensky noemt de maatregelen noodzakelijk om te voorkomen dat Moskou “Oekraïne van binnenuit zou kunnen verzwakken”. In een nachtelijke televisietoespraak zei Zelensky tegen de bevolking: “We moeten omstandigheden creëren waarin geen enkele instantie die afhankelijk is van de Russische agressor de kans krijgt om Oekraïners te manipuleren en Oekraïne van binnenuit te verzwakken.”

Ook zei hij nooit toe te staan “dat iemand een imperium opbouwt in de Oekraïense ziel”.

Gemartelde priesters

Op dezelfde dag dat Zelensky de wet aankondigde, werd ook bekend dat twee Grieks-katholieke priesters uit de stad Berdyansk, in de Oekraïense regio Zaporizja, door Russische troepen gevangen zijn genomen en worden gemarteld.

https://www.kn.nl/donaties/

De priesters worden beschuldigd van het opslaan van explosieven in hun parochie. Volgens het exarchaat van Donetsk, waar de priesters toe behoren, zijn dit leugens om druk uit te oefenen op de geestelijkheid en de plaatselijke Kerk. Ze zeggen dat de priesters net zo lang gemarteld worden, totdat ze gedwongen zullen bekennen. Het exarchaat riep op tot de onmiddellijke vrijlating van de priesters.