fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Onafhankelijkheidsdag Oekraïne: ‘Vergeet het gekwelde Oekraïne niet’, roept de paus op

Cindy Wooden - Catholic News Service 24 augustus 2023
image
Mensen houden een Oekraïense vlag omhoog nadat paus Franciscus opriep tot gebed voor vrede tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie op 23 augustus 2023. Hij wees op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus. Foto: CNS - Lola Gomez

Ter ere van de Oekraïense viering van de Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus drong paus Franciscus er bij duizenden gelovigen op aan om te blijven bidden voor vrede in het land. Hij deed de oproep gisteren tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie.

Erop wijzend dat 24 augustus ook de feestdag is van Sint Bartholomeus, vertrouwt de paus het “dierbaar Oekraïne, zo zwaar beproefd door de oorlog” aan de apostel toe.

Kinderen

Hij week vervolgens af van zijn voorbereide tekst en richtte zich rechtstreeks tot de aanwezigen in de audiëntiezaal van het Vaticaan: “Broeders en zusters, laten we bidden voor onze Oekraïense broeders en zusters die zoveel lijden. De oorlog is wreed. Zoveel kinderen zijn verdwenen, zoveel mensen zijn dood.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de website Children of War van de Oekraïense regering waren op 23 augustus 503 kinderen vermoord en zijn ruim 19.500 kinderen onder dwang naar Rusland overgebracht.

“Alsjeblieft”, zei de paus, “bid. Vergeet het gekwelde Oekraïne niet.”

“We erkennen dat hoogste vorm van vrijheid zich manifesteert in liefde, in de daad van het opofferen van zichzelf voor God en de naaste.”
- Aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halych

In zijn wekelijkse videoboodschap zei aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halych, hoofd van de Oekraïense katholieke kerk, dat Oekraïners in de context van oorlog “een dieper begrip van de betekenis van vrijheid verkrijgen, van wat het inhoudt om vrije individuen te zijn. Ze erkennen dat om het bestaansrecht van het Oekraïense volk te garanderen, het essentieel is om onze eigen staat te hebben.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij vervolgde: “Vrijheid is een spirituele categorie. Vrij zijn beperkt zich niet alleen tot het ontsnappen aan onderdrukking of buitenlandse overheersing”, zei hij. “Ware vrijheid houdt in dat je ergens vrij voor bent. We erkennen dat de hoogste vorm van vrijheid zich manifesteert in liefde, in de daad van het opofferen van zichzelf voor God en de naaste.”