<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus dringt aan op nieuw graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne

KN Redactie 31 juli 2023
image
Een graanveld in het oosten van Oekraïene. Foto: Polina Rytova - Unsplash

Paus Franciscus deed zondag een rechtstreekse oproep aan Rusland om de overeenkomst te vernieuwen die Oekraïne in staat stelde graan te exporteren naar landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

“Ik doe een beroep op mijn broeders, de autoriteiten van de Russische Federatie, om het Zwarte Zee-initiatief te herstellen en graan veilig te vervoeren”, zei de paus op 30 juli aan het einde van zijn wekelijkse Angelusgebed en -toespraak.

Overeenkomst opgeschort

Het Kremlin kondigde op 17 juli aan dat de graanovereenkomst in oorlogstijd zou worden opgeschort totdat “het deel van de Zwarte Zee-overeenkomst dat betrekking heeft op Rusland wordt uitgevoerd”. Na het opzeggen van de overeenkomst heeft Rusland ook de Oekraïense Zwarte Zeehavens gebombardeerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De stap van Rusland heeft de vrees aangewakkerd voor nog hogere voedselprijzen en meer armoede in landen die al honger lijden.

‘Ernstige belediging’

“Laten we niet ophouden te bidden voor het gekwelde Oekraïne, waar oorlog alles vernietigt, zelfs graan”, zei de paus zondag.

“Dit is een ernstige belediging van God, want graan is zijn geschenk om de mensheid te voeden; en de schreeuw van miljoenen hongerende broeders en zusters stijgt op naar de hemel.”

Kathedraal verwoest

Bij een recent bombardement op de havenstad Odessa werd ook de historische kathedraal van de stad geraakt. Twee mensen kwamen daarbij om het leven en zeker 22 mensen raakten gewond, onder wie vier kinderen. Ook was er aanzienlijke schade aan het interieur en de iconen.

image
Een Oekraïens-orthodoxe priester bekijkt de schade in de kathedraal van Odessa, die op 23 juli werd getroffen door een Russische raket. Foto: OSV News - Nina Liashonok, Reuters

Een groep van 300 Oekraïens-orthodoxe priesters heeft na de aanval op de kathedraal opgeroepen tot een definitieve breuk met het Russisch-orthodox patriarchaat in Moskou. Hoewel de Oekraïens-orthodoxe Kerk zich al in mei 2022 formeel van Moskou had afgescheiden, blijft er onder de kerkleiding aarzeling bestaan om alle banden met het Russisch patriarchaat te verbreken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.