<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus ontmoet Oekraïense premier in Vaticaanstad

Cindy Wooden - CNS 27 april 2023
image
Paus Franciscus verwelkomt de Oekraïense premier Denys Sjmyhal in de bibliotheek van het Apostolisch Paleis in het Vaticaan op 27 april 2023. Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens een privé-ontmoeting met de paus heeft premier Denys Sjmyhal van Oekraïne het Vaticaan gevraagd om te helpen bij het repatriëren van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd. Ook herhaalde de Oekraïense regering de uitnodiging aan de paus om naar Kiev te komen.

Na een privé-ontmoeting van een half uur in de bibliotheek van het Apostolisch Paleis, overhandigde paus Franciscus premier Denys Sjmyhal een bronzen plaquette met daarop een vogel en een bloem en het opschrift: “Vrede is een kwetsbare bloem.”

In ruil gaf de Oekraïense premier de paus een boek met foto’s van de schade die de Russische bombardementen op zijn land hebben aangericht in de oorlog die al 14 maanden duurt.

‘Hartelijke gesprekken’

Na het gesprek met de paus had Sjmyhal op 27 april ook een ontmoeting met kardinaal Pietro Parolin, de Vaticaanse staatssecretaris, en met aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken.

image
De Oekraïense premier overhandigt paus Franciscus een boek met dat de schade documenteert die Oekraïne heeft geleden door de Russische bombardementen. Foto: CNS - Vatican Media

“Tijdens de hartelijke gesprekken, die plaatsvonden in het staatssecretariaat, werden verschillende zaken in verband met de oorlog in Oekraïne belicht, met bijzondere aandacht voor de humanitaire aspecten en de inspanningen om de vrede te herstellen”, aldus het persbureau van het Vaticaan in een communiqué.

Kerkelijk leven

Bovendien, aldus de verklaring, “werden verschillende kwesties met betrekking tot het kerkelijk leven in het land aan de orde gesteld.”

Sjmyhal was in Rome voor een conferentie van de Italiaanse regering over de wederopbouw van Oekraïne.

Gedeporteerde kinderen

Na zijn ontmoeting met de paus vertelde Sjmyhal aan journalisten dat hij het Vaticaan om hulp had gevraagd bij de terugkeer naar Oekraïne van kinderen die gedwongen naar Rusland waren gedeporteerd.

Volgens de Oekraïense regering gaat het om inmiddels ruim 19.000 kinderen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In maart vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin, omdat er “redelijke gronden” zijn om aan te nemen dat hij verantwoordelijk is “voor de onwettige deportatie van Oekraïense kinderen uit bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie”.

Uitnodiging voor bezoek aan Kiev

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, die ook in Rome was voor de bijeenkomst over de wederopbouw, vertelde de nieuwszender Sky TG24 dat de uitnodiging van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor een bezoek van paus Franciscus aan Kiev nog steeds staat.

image
“Vrede is een kwetsbare bloem”, staat er in het Italiaans te lezen op de bronzen plaquette die de paus aan Sjmyhal gaf. Foto: CNS - Persbureau Heilige Stoel

“Ik weet niet waarom hij nog niet is gekomen; we hebben gesprekken met het Vaticaan en de uitnodiging is niet afgewezen, maar we hebben nog steeds geen officiële datum voor een bezoek van de paus”, zei Kuleba.

‘Beide of geen van beide’

Paus Franciscus heeft gezegd dat hij Kiev wil bezoeken, maar alleen als hij ook Moskou kan bezoeken – hij wil naar beide steden gaan om de dialoog en de vrede te bevorderen.

“Ik ga naar beide of geen van beide”, zei hij in maart tegen de Argentijnse krant La Nacion.

Pausreis Hongarije

De ontmoeting van de paus met de Oekraïense premier vond plaats een dag voordat Franciscus naar Hongarije vliegt, dat aan Oekraïne grenst. De paus zal daar ook Oekraïense vluchtelingen ontmoeten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.