fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ondanks alles: jongeren in Aleppo vieren eigen WJD

KN Redactie 4 augustus 2016
image
Enkele van de jongeren die in Aleppo hun eigen Wereldjongerendagen vierden. (Foto: Pier Jabloyan s.d.b.)

[FOTO’S EN FILMPJE] Terwijl de situatie in de stad met de dag onhoudbaarder wordt, vierden twaalfhonderd jongeren in de Syrische stad Aleppo hun eigen Wereldjongerendagen.

Ze deden dat vorige week vrijdag en zaterdag, simultaan aan de ‘echte’ Wereldjongerendagen, bijna 2900 kilometer verderop in het Poolse Krakau.

‘Niet aflatende vreugde’

Ondanks de zware omstandigheden waarmee ze door de voortgaande gevechten voortdurend worden geconfronteerd, heerste er een “niet aflatende vreugde”, meldt RomeReports.

Hoe barmhartigheid werkt

De Wereldjongerendagen van Aleppo vonden plaats in de Sint-Matildekerk, die wordt bediend door paters salesianen. Er waren tijdens de twee dagen Missen, gelegenheid tot biechten, eucharistische aanbidding en verschillende catechesemomenten. Ook opende de bisschop voor de Latijnse ritus net voor het evenement een Heilige Deur in de kerk.

In de catecheses werd ingegaan op hoe barmhartigheid werkt, naar aanleiding van het thema van de WJD in Krakau ‘Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden’. De dagen in Aleppo hadden bovendien een extra, eigen titel meegekregen: ‘Beweeg het hart’.

‘I will survive’

In het filmpje is te zien hoe een van de paters zich namens de jongeren in het Italiaans tot paus Franciscus richt. Vervolgens groet ook de enthousiaste groep jongeren, voorzien van kleurige sjaaltjes, in de volle kerk papa Francesco, waarop ze in luid gejuich uitbarsten en uit hun dak gaan op de muziek van ‘I will survive’ van Gloria Gaynor.

Zware gevechten Aleppo

Hun vreugde staat in schril contrast met de omstandigheden in de stad. In Aleppo wordt zwaar gevochten door het Syrische regeringsleger en verschillende milities, waaronder de jihadisten van het al-Nusrafront.

In het door het regeringsleger omsingelde oostelijke stadsdeel dreigt humanitaire nood voor de achtergebleven burgers, melden media. (RR/VK)

Het filmpje van de Wereldjongerendagen in Aleppo waarin de Syrische jongeren paus Franciscus begroeten:

De in Aleppo werkzame salesiaan Pier Jabloyan publiceerde de volgende foto’s van het evenement:

[widgetkit id=”35″]