<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoeksrapport seksueel misbruik oud-katholieke Kerk gepresenteerd

KN Redactie 9 oktober 2018
image
Aartsbisschop Joris Vercammen en andere oud-katholieke geestelijken. (Foto: KN/Jan Peeters)

De commissie-Stevens heeft vandaag een onderzoeksrapport uitgebracht over seksueel misbruik binnen de oud-katholieke Kerk in Nederland (OKKN).

Daarvan zijn overigens meer dan zeven personen slachtoffer geweest. Van de zeven daders waren er op dat moment vijf overleden”.

Minder aandacht voor slachtoffers

Belangrijkste conclusie van het rapport is dat slachtoffers het gevoel hebben dat daders een hand boven het hoofd werd gehouden en er minder aandacht was voor het beschermen van mogelijke (nieuwe) slachtoffers.

Aanbevelingen

De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon, die namens het bestuur van de OKK het rapport in ontvangst nam, geeft aan dat de oud-katholieke Kerk “de aanbevelingen van de commissie-Stevens integraal overneemt als bouwstenen voor een veilige kerk en zijn begonnen met de uitvoering”.

‘Diepe spijt’

Namens het bestuur en de bisschoppen betuigde de oud-katholieke bisschop “diepe spijt ten aanzien van de slachtoffers. Wij hopen dat het rapport bijdraagt aan de erkenning die hun toekomt, ook al kan het leed niet ongedaan worden gemaakt. Daarnaast zullen wij alles doen wat in ons vermogen ligt om onze kerk tot een veilige plaats te maken voor iedereen”. (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.