fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoeksrapport seksueel misbruik oud-katholieke Kerk gepresenteerd

KN Redactie 9 oktober 2018
image
Aartsbisschop Joris Vercammen en andere oud-katholieke geestelijken. (Foto: KN/Jan Peeters)

De commissie-Stevens heeft vandaag een onderzoeksrapport uitgebracht over seksueel misbruik binnen de oud-katholieke Kerk in Nederland (OKKN).

Daarvan zijn overigens meer dan zeven personen slachtoffer geweest. Van de zeven daders waren er op dat moment vijf overleden”.

Minder aandacht voor slachtoffers

Belangrijkste conclusie van het rapport is dat slachtoffers het gevoel hebben dat daders een hand boven het hoofd werd gehouden en er minder aandacht was voor het beschermen van mogelijke (nieuwe) slachtoffers.

Aanbevelingen

De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon, die namens het bestuur van de OKK het rapport in ontvangst nam, geeft aan dat de oud-katholieke Kerk “de aanbevelingen van de commissie-Stevens integraal overneemt als bouwstenen voor een veilige kerk en zijn begonnen met de uitvoering”.

‘Diepe spijt’

Namens het bestuur en de bisschoppen betuigde de oud-katholieke bisschop “diepe spijt ten aanzien van de slachtoffers. Wij hopen dat het rapport bijdraagt aan de erkenning die hun toekomt, ook al kan het leed niet ongedaan worden gemaakt. Daarnaast zullen wij alles doen wat in ons vermogen ligt om onze kerk tot een veilige plaats te maken voor iedereen”. (KN)