<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ontslag na ‘abortus is moord’?

KN Redactie 15 april 2017
image
(Screenshot: UCLouvain.be)

De Belgische Université Catholique de Louvain (UCL) heeft een gastdocent ernstig verzocht ontslag te nemen omdat hij zijn filosofiestudenten wilde laten nadenken over de houdbaarheid van het zogenaamde recht op abortus. Als Stéphane Mercier zichzelf niet terugtrekt zal het bestuur van de katholieke universiteit een besluit nemen.

Dat bevestigt Mercier tegenover CathoBel.be, de website van het Franstalige deel van de Belgische Kerk.

‘Intrinsiek kwaad’

Mercier werd onlangs geschorst na klachten van een feministische groep die hem ervan beschuldigde zijn persoonlijke overtuiging te verkondigen. Het ging om een vijftien pagina’s tellend document met als titel De filosofie voor het Leven – Tegen een zogenaamd recht om abortus te kiezen.

Daarin stelt Mercier onder meer “dat abortus de moord op een onschuldig persoon is”. Net als verkrachting gaat het om een “intrinsiek kwaad”, iets dat altijd onaanvaardbaar is, ongeacht de omstandigheden.

‘Onacceptabel’

In eerste instantie werd Mercier hangende een intern onderzoek geschorst, maar later ontving hij naar eigen zeggen een brief waarin hem ernstig werd aangeraden zijn ontslag in te dienen. Tegenover CathoBel verklaarde hij dat er geen opgaaf van redenen was gedaan.

In een eerdere verklaring, kort nadat de ophef uitbrak, liet de universiteit weten dat het “recht op abortus” vastligt in de Belgische wet “en dat de notitie waarvan de UCL op de hoogte is gesteld in tegenspraak is met de waarden die de universiteit draagt. Het is onacceptabel om in het kader van een cursus standpunten over te brengen die in tegenspraak zijn met deze waarden”.

‘Een filosofische overweging’

Volgens Mercier is zijn artikel slechts “een filosofische overweging, geen theologische overweging gebaseerd op de Openbaring. Een filosofische overweging, minder om te ‘scoren’ dan om te helpen bij het reflecteren en te proberen de waarheid over een ernstige zaak vrij te maken”.

Woordvoerder Tommy Scholtes van de Belgische bisschoppenconferentie verwees tegenover CathoBel naar een verklaring van de UCL. Daarin werden geen inhoudelijke mededelingen gedaan omdat het om een kwestie tussen werkgever en werknemer gaat, aldus de UCL. De universiteit stelt “de meest strikte vertrouwelijkheid” te bewaren om “de rechten van de betrokken personen te respecteren”.

Scholtes zei dat de bisschoppenconferentie niet de werkgever van UCL-docenten is.

‘Karikaturaal’

Ook eerder lieten de Belgische bisschoppen zich desgevraagd niet over de kwestie uit. Wel zei woordvoerder Scholtes toen onder meer: “De Kerk is tegen abortus, maar maakt onderscheid tussen een daad en personen. Zij begrijpt dat vrouwen of koppels soms voor een abortus kiezen. Dat is een drama voor het kind, de ouders en de maatschappij. Uit begrip voor de omstandigheden wil zij met nuance en tact en zonder veroordeling hierover spreken.”

Tegen de krant Le Soir zei Scholtes eerder onder meer dat de woorden van Stéphane Mercier hem “karikaturaal” voorkwamen. “Het woord ‘moord’ is te sterk: het veronderstelt geweld, een daad begaan in helder geweten, met een doel, en dat houdt geen rekening met de situatie van de personen, vaak in de grootste nood.” (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.