fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Asteroïde vernoemd naar Vaticaanse astronoom

Catholic News Service 25 juni 2020
image
Pater Chris Corbally in een laboratorium in Arizona dat onderdelen voor geavanceerde Asteroïde vernoemd naar Vaticaanse astronoomtelescopen maakt. Foto: CNS Photo - Nancy Wiechec

Niet iedereen kan zeggen dat er een asteroïde naar hem vernoemd is. Sinds kort kan de Vaticaanse astronoom en jezuïet Chris Corbally dat echter wel. Een tiental andere jezuïeten, onder wie ordestichter Ignatius van Loyola, gingen hem voor.

Corbally is astronoom bij de Vaticaanse Sterrenwacht. De betreffende asteroïde, een rotsachtig hemellichaam dat in iets minder dan vier jaar om de zon draait, is ongeveer anderhalve kilometer in doorsnee en heet nu ‘119248 Corbally’.

‘Best aardig’

Tegen persbureau CNS zegt Corbally dat deze eer onverwacht kwam omdat hij “geen soort asteroïdeman” is, zoals sommige van zijn collega’s van het observatorium. “Voor mij kwam het als een complete verrassing. Daarom is het best aardig.”

Kort citaat

Het vernoemen van een asteroïde vereist goedkeuring van een commissie van de Internationale Astronomische Unie. Eenmaal vernoemd, wordt een kort citaat over de persoon die geëerd wordt, gepubliceerd in een nieuwsbrief van de unie.

‘Corbally’ in 2001 ontdekt

De specifieke asteroïde werd op 10 september 2001 ontdekt door Roy Tucker van de Universiteit van Arizona. De inmiddels gepensioneerde Tucker heeft veel samengewerkt met Vaticaanse astronomen.

Speciale camera’s

Hij bouwde en onderhield speciale cameratoestellen die worden gebruikt in het Vatican Advanced Technology Laboratory voor het digitaal in beeld brengen van hemellichamen.

Datzelfde deed hij voor de telescopen die Corbally gebruikt tijdens zijn werk aan het Steward Observatory van de Universiteit van Arizona.

Gepromoveerd

De 74-jarige Corbally is geboren in Londen. Sinds 1983 zit hij in de staf van het Vaticaan Observatorium. Hij werd er lid van nadat hij promoveerde in de sterrenkunde aan de Universiteit van Toronto. Hij was tot 2012 vicedirecteur van de Vatican Observatory Research Group.

‘Een echt sterrenmens’

“Ik ben een echt sterrenmens. Maar omdat ik me realiseer dat sterren zich in onze Melkweg bevinden, ben ik ook geïnteresseerd in de galactische structuur en geschiedenis van de sterrenpopulaties in onze Melkweg. Ik onderzoek dit allemaal door middel van de individuele sterren”, zei hij.

Ignatius-asteroïde

Onderzoek door het Vaticaanse Observatorium heeft ten minste tien asteroïden opgeleverd die vernoemd zijn naar jezuïeten. Een ervan is vernoemd naar Sint-Ignatius van Loyola, de stichter van de Sociëteit van Jezus.

Tijdgenoten van Corbally

Verder is een aantal asteroïden vernoemd naar tijdgenoten van Corbally, onder wie broeder Guy Consolmagno, directeur van de Vaticaanse Sterrenwacht, en de astronomen en paters Richard Boyle en Jean Baptiste Kikwaya.

Bron: Catholic News Service