<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Beroemde koorschool zet deur op een kier voor meisjes

KN Redactie 15 juni 2021
image
Archiefbeeld: Repetitie van het Domspatzer jongenskoor uit Regensburg Foto: CNS photo - KNA-Bild

De wereldberoemde Domspatzen koorschool in Regensburg gaat in 2022 open voor vrouwelijke leerlingen en krijgt een meisjeskoor. Maar de status van het Domspatzen kathedraalkoor als exclusief jongenskoor blijft gehandhaafd.

Het kapittel van de kathedraal van Regensburg en de lokale bisschop steunen het plan. Volgens koorleider Christian Heiß is het doel om een ​​extra pijler voor kathedraalmuziek in Regensburg te creëren.

Nieuwe impuls

De traditie van het jongenskoor, die meer dan 1000 jaar teruggaat, wordt onverminderd voortgezet. Tegelijkertijd zou de toelating van meisjes vanaf september 2022 in veel opzichten een nieuwe impuls kunnen geven, aldus Heiß. “Na een bepaalde ontwikkelingsfase zal het nieuwe meisjeskoor aan de hoogste muzikale eisen voldoen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De directie hoopt daarnaast dat de aanwezigheid van meisjes op de middelbare school van de Domspatzen, ook de aanwas van jongens ten goede zal komen. Steeds vaker gaan goede zangers niet naar de Domspatzen-koorschool omdat ze liever naar een gemengde school gaan. Alleen leerlingen van de school mogen in de kathedraalkoren zingen.

Lange historie

De Regensburgse Domschool werd in het jaar 975 opgericht door de heilige bisschop Wolfgang. De naam ‘Domspatzen’ – ‘kathedraalmussen’ – is aanzienlijk recenter. Het werd voor het eerst gebruikt in persberichten over een reis van het koor naar Praag in 1910. De huidige koorschool werd opgericht in 1948.

Mishandeling en misbruik

In recente jaren kwam de koorschool geregeld in opspraak vanwege berichten over een repressieve cultuur, geestelijke en fysieke mishandeling van leerlingen en seksueel misbruik. Een rapport uit 2017 telde 547 gevallen van mishandeling en 67 gevallen van misbruik tussen 1945 en de vroege jaren 90.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het koor stond van 1964 tot 1994 onder leiding van Georg Ratzinger, de broer van emeritus paus Benedictus XVI. Hij zou volgens het genoemde rapport niet hebben geweten van het misbruik, maar wel hebben “weggekeken” van de sfeer van repressie.

Georg Ratzinger stierf in 2020 op 96-jarige leeftijd. Bij zijn uitvaart zongen zestien voormalige leden van de Domspatzen.

(Bronnen: KNA, CNS, KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.