fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Beroemde Romeinse muurschilder vereeuwigt paus en Messi

Peter Doorakkers 20 december 2022
image
Uitsnede van Mauro Pallotta's nieuwe 'pausschilderij': dit keer geen 'superpaus', maar een paus die zijn landgenoot Lionel Messi vereeuwigt. Foto: Mauro Pallotta

De Romeinse kunstenaar Mauro Pallotta heeft paus Franciscus opnieuw vereeuwigd. Dit keer samen met diens landgenoot Lionel Messi, die zondag met Argentinië wereldkampioen voetbal werd – wat overigens de vraag oproept of de voetballer nu een voetbedevaart naar een Argentijns Mariabedevaartsoord zal maken.

Mauro Pallotta’s naam doet in Nederland wellicht geen belletje rinkelen, maar een van zijn eerdere werken kennen de meeste mensen wel. ‘Maupal’ maakte de schildering van Franciscus als ‘superpaus’. Die dook in 2014 op een muur in de Romeinse wijk Borgo Pio op en haalde vervolgens het wereldnieuws.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit keer maakte Pallotta een schilderij waarop paus Franciscus wegloopt nadat hij op een muur een schilderij van Lionel Messi als heilige heeft gemaakt. Het is ongetwijfeld een knipoog naar het WK voetbal, dat Argentinië aan de hand van Messi won.

image
Mauro Pallotta's nieuwste vereeuwiging van paus Franciscus, die bekend staat als een groot voetballiefhebber. Foto: Mauro Pallotta

Ook verwijst het naar Franciscus’ welbekende liefde voor de sport: de paus is nog altijd lid van San Lorenzo de Almagra, de club die hij als jongetje in Buenos Aires met zijn vader bezocht.

Wellicht verwijst de ‘heilige Messi’ ook naar die andere Argentijnse voetbalgrootheid, de in 2020 overleden Diego Maradona. Hij wordt tot op de dag van vandaag als een quasi-heilige vereerd in het Zuid-Italiaanse Napels, waar hij grote successen behaalde.

Messi op Mariabedevaart?

De WK-titel voor de Argentijnen roept overigens nog een opvallende vraag op. Het Amerikaanse persbureau CNA meldt dat Messi voor het vorige WK met een journalist afsprak dat hij bij winst een pelgrimage zou maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Messi beloofde in dat geval te voet van zijn Argentijnse huis naar Mariabedevaartsoord San Nicolás te gaan, een tocht van zo’n 39 kilometer. Overigens vloog Argentinië in 2018 al vroeg uit het toernooi.

Onbekend is of de afspraak nog steeds geldt. Mocht Messi inderdaad gaan, dan biedt dat ‘Maupal’ ongetwijfeld inspiratie voor een nieuw werk.

image
'Superpaus', Mauro Pallotta's muurschildering uit 2014, op een t-shirt dat voor het goede doel in Rome geveild werd. Foto: CNS - Paul Haring

In een interview met Katholiek Nieuwsblad vertelde hij eerder dit jaar over de murales – muurschilderingen – die hij maakt. De kunstenaar ziet street art als een vrijere, nog onafhankelijkere vorm van journalistiek.

“Mijn murales zijn niet altijd meteen duidelijk, soms ook voor mijzelf niet. Ik probeer de afbeelding eenvoudig te houden, zodat de boodschap voor iedereen toegankelijk en vrij te interpreteren is.

‘Mensen laten nadenken’

“Met mijn kunst wil ik mensen op een originele manier triggeren en hen laten nadenken. Het gaat er niet om wat ik zelf wil zeggen, ik wil de menselijke onverschilligheid bestrijden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Van paus Franciscus was hij “meteen een groot bewonderaar, omdat hij naast de geestelijke waarden ook oog heeft voor aardse zaken”.

Voetbalverwijzing in ‘Superpaus’

Daarom bevat ook ‘Superpaus’ een voetbalverwijzing: “Het paarse sjaaltje dat uit het koffertje valores (Spaans voor ‘waarden’, sc) hangt, symboliseert die houding. Het is een sjaaltje van zijn favoriete voetbalclub San Lorenzo.”

Anders dan dat werk, is dat met de paus en Messi trouwens niet op een Romeinse muur aangebracht. Het is verkocht aan een geïnteresseerde verzamelaar.