<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Bleek toegevoegd aan Miswijn: Maffia probeert priester te vergiftigen

Redactie Crux 26 februari 2024
image
Een kelk en een pateen worden door een priester gebruikt tijdens de Mis. Foto: OSV - Sam Lucero, The Compass

Een Italiaanse priester werd afgelopen zaterdag het slachtoffer van een poging tot vergiftiging. Daarbij werd bleekmiddel gemengd met het water en de wijn die voor de Mis zouden worden gebruikt. Bewijs is er nog niet, maar volgens waarnemers zit de Maffia erachter.

Felice Palamara, pastoor van een parochie in de Zuid-Italiaanse regio Campania, vertelde de politie dat hij een vreemde lucht rook toen hij tijdens de Mis uit de kelk wilde drinken. Door middel van laboratoriumonderzoek kon vervolgens worden vastgesteld dat er bleekmiddel aan de Miswijn was toegevoegd.

Grote risico’s

De plaatselijke politie besloot om een onderzoek te starten. Had Palamara van de Miswijn gedronken, dan waren de risico’s voor hem extra groot geweest. De priester lijdt aan astma en kampt ook met een hartaandoening.

Volgens Palamara is het niet de eerste keer dat hij risico liep. Amper een maand geleden werd zijn auto voor de tweede keer beklad, toen deze geparkeerd was in de buurt van zijn parochie. Daarnaast heeft de priester in de afgelopen tien jaar dat hij pastoor is, meerdere doodsbedreigingen ontvangen.

Georganiseerde misdaad

Palmara staat bekend om zijn verzet tegen de georganiseerde misdaad, waarvan de Camorra in Zuid-Italië de beruchtste vorm is. Hoewel de dreigbrieven die hij ontving specifiek verwijzen naar zijn vermeende rol in het wegsturen van de vorige pastoor, denken verschillende waarnemers dat de bedreigingen maffia-gerelateerd zijn.

De regio waar Palmara woont, wordt momenteel bestuurd door een speciale politiecommissaris. Dat gebeurde nadat de voormalige burgemeester in augustus ontslag nam nadat het regiobestuur werd beschuldigd van banden met de maffia. De priester is onder politiebegeleiding geplaatst.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.