fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Duitse bisschop moet op cursus over databescherming na schenden privacy werknemer

KNA 25 augustus 2023
image
Illustratie: Fernando Arcos - Pexels

De bisschop van het Duitse Trier, Stephan Ackermann, moet verplicht een cursus volgen over gegevensbescherming nadat hij de privacy van een medewerkster van het bisdom had geschonden.

Ackermann had de echte naam genoemd van de vrouw die slachtoffer was geworden van seksueel geweld en die eerder alleen onder een pseudoniem bekend was.

Voormalig misbruikcommissaris

Het Katholische Datenschutzzentrum Frankfurt (KDSZ) in Frankfurt am Main zei dat hij in deze zaak de regels voor gegevensbescherming had geschonden en legde een aantal voorwaarden op, aldus het bisdom Trier.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ackermann was de misbruikcommissaris voor de Duitse bisschoppenconferentie van 2010 tot 2022, waardoor hij verantwoordelijk was voor het afwikkelen van misbruikzaken in de Duitse kerk.

Niet in beroep

De bisschop en de directie van het bisdom moeten nu een training volgen “over kwesties met betrekking tot gegevensbescherming met speciale aandacht voor vertrouwelijkheidsverplichtingen en hun relevantie onder het strafrecht en het strafprocesrecht en de voorschriften in de wet op klokkenluidersbescherming”, aldus het bisdom.

image
Bisschop Stephan Ackermann. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Het bisdom heeft laten weten dat het zich aan het bevel zou houden en niet in beroep zou gaan. Het verhaal werd voor het eerst gemeld door de nieuwssite katholisch.de.

Schadevergoeding

Het KDSZ is de toezichthoudende autoriteit voor het aartsbisdom Freiburg en de bisdommen Fulda, Limburg, Mainz, Rottenburg-Stuttgart, Speyer en Trier.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De beslissing zou ook een rol kunnen spelen in een procedure voor de arbeidsrechtbank van Trier. De vrouw in kwestie eist 20.000 euro schadevergoeding van Ackermann en het bisdom. Ze beweert dat het noemen van haar naam in het bijzijn van medewerkers van het bisdom haar opnieuw heeft getraumatiseerd en haar persoonlijke rechten ernstig heeft geschonden.

Tussen de jaren 1980 en 2000 had de vrouw herhaaldelijk aangifte gedaan van geestelijk misbruik en aanranding door een priester. De hoorzitting bij de arbeidsrechtbank staat gepland voor 6 september. Ackermann moet persoonlijk verschijnen. De partijen kwamen niet tot een overeenkomst tijdens een bemiddelingszitting in maart.