<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Een grote genade’: jonge Limburger tot priester gewijd in Italië

Sanne Gerrits 3 juli 2020
image
Pater Esko Kissboat tijdens zijn eerste Mis. Hij vierde die op zondag 28 juni, zijn verjaardag. Kissboat werd een dag eerder priester gewijd. Foto: Instituut van het Mensgeworden Woord

De Nederlandse Esko Kissboat is zaterdag in Italië tot priester gewijd voor het Instituut van het Mensgeworden Woord. De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts was aanwezig om te concelebreren met de nieuwe wijdeling.

De priesterwijding van de nog net 24-jarige Kissboat – hij vierde een dag later zijn verjaardag – vond plaats in Viterbo. “Een grote genade Gods, ook voor de Nederlandse Kerk!”, aldus de kersverse priester.

Missiepost Brunssum

Kissboat, zoon van een Nederlandse moeder en een Ghanese vader, studeerde aan het seminarie van de paters in Italië nadat hij hen had leren kennen in zijn parochie in het Limburgse Brunssum. De paters en zusters van het Mensgeworden Woord (beter bekend als Blauwe Zusters) startten daar in 2004 een missie. Kissboat heeft veel aan hen te danken, zegt hij.

Meer dan alleen op zondag

“De jonge enthousiaste religieuzen trokken mij aan: ik leerde van hen dat het geloof niet alleen iets was voor de zondag. Geloof werd voor mij een serieus deel van mijn leven. Zij leerden mij meer van God te houden”, vertelt de jonge priester.

‘Esko, word priester’

Op de middelbare school begon hij zich  af te vragen wat hij wilde met zijn toekomst. “Altijd hoorde ik in mijn hoofd: Esko, word priester. Maar dan ook: ik? Priester? Ik begon er serieus over na te denken, ook wat dit van mij vroeg en of ik daartoe bereid was. Ik zat in de Mariakapel van de zusters en vroeg: wat wilt U van mij?”

Vreugde

Kissboat: “Na een gesprek met mijn geestelijk leidsman wist ik het meteen. Ze zeggen dat ik altijd lach, maar toen was ik blijer dan ooit. Wat een vreugde! Heel de weg naar huis heb ik gelachen en vervolgens heb ik het mijn ouders verteld. Volgens mijn moeder had ik als klein kind ook al geroepen dat ik priester wilde worden.”

Hele club Nederlanders

In 2012 vertrok Kissboat naar het klooster van de paters in Italië. Mgr. Mutsaerts is daar zeker eens per jaar te gast, om zijn neef te bezoeken, die er studeerde. Tot zijn verbazing trof hij daar een andere jongeman aan die Limburgs tegen hem begon te praten, vertelt de bisschop.

“Sowieso zie je daar steeds meer Nederlandse broeders en zusters verschijnen, het wordt onderhand een hele club”, merkt Mutsaerts op.

“Tijdens de handoplegging dacht ik: God heeft mij gekozen, ik mag zijn verlossingswerk doorgeven, zijn goede vriend zijn!”
- Pasgewijde priester Esko Kissboat

Emotie

Mutsaerts zag veel emotie bij de wijding en eerste Mis van Kissboat. Die bevestigt dit. “De wijding is een heel spannend moment. Jarenlang heb je het priesterschap bestudeerd en ontdekt hoe groots het is. En dan is het moment daar en voel je je heel klein. De oplossing is je overgeven, God vertrouwen. Tijdens de handoplegging dacht ik: God heeft mij gekozen, ik mag zijn verlossingswerk doorgeven, zijn goede vriend zijn, dat is erg emotioneel en prachtig!”

De eerste Missen

De neomist, zoals pas gewijde priesters genoemd worden, reist nu  kloosters van de paters en zusters af om zijn eerste Missen te vieren. Nederland is op zaterdag 11 juli aan de beurt.

Terug naar Nederland?

Of de priester ook in Nederland gaat werken, is “in Gods handen”. Voorlopig zal hij in Italië nog bezig zijn met een vervolgstudie in Rome en werkzaamheden in het seminarie.

Een kleine impressie van de wijding en de eerste Mis van Esko Kissboat (klik op de pijltjes voor meer beeld):

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.