<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een katholieke Mis van Herman Finkers is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Klassieke Top 400

Anton de Wit 9 oktober 2023
image
Herman Finkers in 2018. Foto: DWDD - Wikimedia Commons

Een opvallende hoogste nieuwe binnenkomer in de Klassieke Top 400 van 2023, de jaarlijkse toplijst van NPO Klassiek: Herman Finkers staat op plek 61 met een Latijnse Mis die hij speciaal voor zijn bruiloft componeerde.

“Het is goed dat Verdi en Mozart dat niet meer mee hoeven te maken”, grapte Herman Finkers in het radioprogramma Tussen hemel en aarde, in reactie op het nieuws dat hij het Requiem en het Ave Verum van de genoemde componisten achter zich had gelaten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Finkers’ Missa Sancti Georgii was de hoogste nieuwe binnenkomer in de Klassieke Top 400, de jaarlijkse ranglijst van luisteraars van NPO Klassiek (voorheen Radio 4). De katholieke cabaretier zegt verbaasd maar vereerd te zijn. “Ik heb het niet bedacht. De mensen hebben het gekozen en dat doet me deugd.”

Oerversie

De Missa Sancti Georgii – of Sint-Jorismis – is een klassieke Latijnse Mis, bestaand uit een Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Als toegift componeerde Finkers ook nog een zetting van het Panis Angelicus, een populair kerklied dat in de 13e eeuw werd geschreven door Thomas van Aquino.

Een oerversie van deze Mis – vernoemd naar de patroonheilige van Almelo – componeerde Finkers voor zijn huwelijk in 1990 in de Georgiuskerk in Almelo. In de jaren erna werkte hij eraan door. De definitieve versie werd eerder dit jaar opgenomen door Cappella Amsterdam en Holland Baroque, en op cd uitgebracht.

Populariteit van katholieke componisten

Katholieke componisten doen het steevast goed in de Katholieke Top 400: vorig jaar turfde KN dat ruim 40% van de werken op de lijst door een katholieke componist was geschreven.

In zijn reactie op NPO Klassiek noemt Finkers ook een verklaring voor die populariteit. “Ik sprak laatst een die-hard atheïst die zei: ‘Je kunt zeggen van de katholieke kerk wat je wil, maar de muziek is goed.’ En dat is ook zo. Er is een enorme schatkamer aan kunst en muziek in die kerk.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.