<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een WJD-wonder? Spaanse tiener kan weer zien na gebed in Fatima

Paulina Guzik - OSV News 8 augustus 2023
image
Paus Franciscus bidt de rozenkrans in Fatima op zaterdag 5 augustus 2023. Op diezelfde dag genas een Spaanse WJD-pelgrim van haar oogaandoening tijdens een mis in datzelfde Portugese bedevaartsoord. Foto: CNS - Vatican Media

Dat de Wereldjongerendagen levens kunnen veranderen is bekend. Maar het verhaal van een Spaanse tiener die zegt dat ze tijdens het evenement haar gezichtsvermogen terugkreeg is wel erg kras.

Tweeënhalf jaar geleden verloor Jimena, een nu 16-jarig meisje uit Madrid, 95% van haar gezichtsvermogen door een oogaandoening. Als tiener gebruikte ze haar mobiele telefoon nog wel, maar alleen voor audioberichten. In de loop van haar ziekte begon ze braille te leren om met haar handen te kunnen lezen.

Pelgrim met een handicap

Vorige week reisde ze naar de WJD in Lissabon met haar Opus Dei-jongerenclub, El Vado, uit de Madrileense volkswijk Vallecas. Vanwege haar visuele beperking werd ze geregistreerd als een pelgrim met een handicap. Op 5 augustus – de dag waarop paus Franciscus de rozenkrans bad met zieke jongeren in Fatima – stond Jimena op zoals elke dag, met wazig zicht.

BEELDGALERIJ | Paus Franciscus bezoekt Fatima op 5 augustus, en bidt daar de rozenkrans samen met kinderen en jongeren met een beperking. | Foto's: CNS - Lola Gomez/Vatican Media

Na het bidden tot Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw, wiens feestdag het was, ging Jimena met haar reisgenoten naar de mis. Toen ze na de communie weer ging zitten, besefte ze ineens dat ze weer kon zien.

Audiobericht

“Toen ik mijn ogen opende, zag ik perfect!”, zei ze in een WhatsApp-audiobericht dat ze naar haar familie en vrienden stuurde en dat sindsdien viraal is gegaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De genezing was zo ogenblikkelijk dat Jimena aan het einde van diezelfde mis opstond en een noveengebed duidelijk en hardop voorlas, tot verbazing en vreugde van haar vrienden die in de kerk aanwezig waren.

Naam voor haar dochter

Ze vertelt verder dat ze verbaast was om haar vrienden te zien, die ze al meer dan twee jaar niet had gezien en die zichtbaar ouder waren geworden. Vervolgens vroeg ze om een spiegel om zichzelf te bekijken, waarna ze toegaf: “Ik ben ook een beetje veranderd.”

Jimena merkte op dat als ze ooit een dochter krijgt, zij haar ‘Nieves’ zal noemen, ‘Sneeuw’, omdat 5 augustus haar “nieuwe verjaardag” is.

Wachten op medische beoordeling

Kardinaal Juan José Omella van Barcelona, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, heeft het meisje inmiddels opgebeld om het verhaal rechtstreeks van haar te horen. Jimena, in de woorden van de kardinaal, “was erg enthousiast”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens een persconferentie in het mediacentrum van de WJD op 6 augustus noemde de kardinaal het een “genade van God”, maar hij zei wel te willen wachten op medische beoordelingen voordat hij de gebeurtenis als wonderbaarlijk zou bestempelen. “Artsen zullen nu moeten beoordelen of het wel of niet ongeneeslijk was.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.