fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Eerherstel voor altaar Sint-Pieter waar naakte man op klom

Cindy Wooden - Catholic News Service 5 juni 2023
image
De aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek besprenkelt het hoofdaltaar van de basiliek tijdens een boeteritus op 3 juni. Foto: CNS - Vatican Media

Kardinaal Mauro Gambetti, aartspriester van de Sint-Pieter in Rome, hield op 3 juni een boeteritus bij het hoofdaltaar van de basiliek, nadat een man er daags daarvoor naakt op was geklommen.

De man, een Poolse burger, had op zijn blote rug geschreven “Red de kinderen van Oekraïne”.

Verwarde toestand

Hij was op 1 juni op het altaar geklommen, kort voordat de basiliek voor die dag werd gesloten voor bezoekers en toeristen. Veel mensen maakten foto’s van het incident om die te delen op sociale media.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bodes van de basiliek zeiden dat de man, die in een verwarde toestand verkeerde, zich niet verzette toen ze hem van het altaar haalden en zeiden dat hij zijn kleren weer aan moest doen.

Geen ontheiliging

De politie van het Vaticaan droeg hem over aan de Italiaanse staatspolitie die een uitzettingsbevel uitvaardigde en hem dwong het land te verlaten, zo meldde Vatican News op 3 juni.

Hoewel de actie niet werd beschouwd als een daad van ontheiliging, besloot men toch een boeteritus te houden voor het eerherstel van het altaar.

Wijwater en wierook

Kardinaal Gambetti en de priesters van het kapittel van de basiliek reciteerden de gebeden op 3 juni ‘s middags en zegenden het altaar met wijwater en wierook.

Het altaar is gebouwd op de plek waar volgens de traditie de apostel Petrus begraven ligt. Het massieve, gebeeldhouwde baldakijn van Gian Lorenzo Bernini steekt boven het altaar uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/