<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Baldakijn van Bernini gaat in de steigers voor uitgebreide restauratie

Luuk van den Einden 12 januari 2024
image
Het baldakijn van Bernini, een kenmerkende aandachtstrekker in de Sint-Pietersbasiliek, zal bijna het hele jaar in de steigers staan voor een uitgebreide restauratie. Foto: CNS - Lola Gomez

Stof, scheurtjes en roest bedreigen het wereldberoemde baldakijn dat Petrus’ graf in de Sint-Pietersbasiliek al vierhonderd jaar overkapt. Daarom vindt de onderhoudsdienst van de basiliek dat het hoog tijd is voor een uitgebreide restauratie.

Wie dit jaar bij een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek had gehoopt het kenmerkende baldakijn van Bernini te kunnen bewonderen, zal zijn teleurstelling moeten verbijten. Tien maanden lang zal de kunststructuur in de steigers staan voor hoognodig restauratiewerk.

Het baldakijn werd in 1633 voltooid door de befaamde kunstenaar Gianlorenzo Bernini en het jaar erop boven het graf van Petrus geplaatst. Het bouwwerk is bedoeld om de aandacht trekken naar het graf van de apostel en om de band tussen het graf en de basiliek duidelijker naar voren te laten komen.

‘Niet ingrijpen geen optie’

In die 390 jaar heeft het baldakijn echter heel wat stof en roest gevangen en zijn er ook overal scheurtjes ontdekt. Daarom “is niet ingrijpen simpelweg geen optie”, maakte Alberto Capitanucci, hoofd van de onderhoudsdienst van de basiliek, gisteren bekend.

image
Alberto Capitanucci, hoofd van de onderhoudsdienst van de Sint-Pieter. Foto: CNS - Lola Gomez

Op 12 februari beginnen de restauratiewerkzaamheden, aldus Capitanucci. Kort voor de goede week (die dit jaar op 24 maart begint) wordt een steiger rond het baldakijn gebouwd. Het proces zal naar verwachting tien maanden duren, maar liturgische plechtigheden rond Petrus’ graf kunnen gewoon doorgaan.

Volgens kardinaal Mauro Gambetti, aartspriester van de basiliek, is ervoor gekozen om de restauratie nu uit te voeren “in verband met het Heilig Jaar 2025”. Talloze pelgrims zullen voor dat jaar naar Rome komen. Gambetti gaat ervan uit dat het werk in december klaar is, “voordat de Heilige Deur geopend wordt”. Met dat traditionele gebaar laat een paus zien dat een Heilig Jaar van start gaat.

‘Schommelend microklimaat’

Het onderhoud zal worden uitgevoerd door de Fabbrica di San Pietro, de gespecialiseerde onderhoudsdienst van de basiliek. De werknemers van die dienst zijn ambachtslieden die getraind zijn om met eeuwenoude kerkschatten te werken. De werkwijze van de restauratie zal daarom ook min of meer hetzelfde zijn als in 1758, toen het baldakijn voor het laatst onder handen werd genomen.

Pietro Zander, erfgoedexpert van de Fabbrica, legt uit dat de aantasting van het baldakijn te wijten valt aan “het voortdurend schommelende microklimaat in de basiliek”. De constante toestroom van bezoekers – vijftigduizend per dag is geen uitzondering – zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kerk nooit stabiel zijn. Dat is schadelijk voor de metalen en houten onderdelen van het baldakijn.

Grondige schoonmaak

Tijdens de restauratie zal de hele baldakijn om te beginnen minutieus gefotografeerd worden. Vervolgens zullen experts de hele structuur grondig schoonmaken. Metalen delen worden roestvrij gemaakt en scheurtjes worden met kunsthars gedicht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De restauratie zal ongeveer 700.000 euro kosten, schat de Fabbrica di San Pietro. Dat bedrag wordt gedoneerd door de Knights of Columbus, een Amerikaanse lekenorganisatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.