<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Eindhovense Catharinakerk mogelijk meters opgetild voor appartementencomplex

Sanne Gerrits 17 augustus 2020
image
De Sint-Catharinakerk in het centrum van Eindhoven Foto: Lempkesfabriek, Wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)

Een broodje-aapverhaal, komkommernieuws, of een serieus plan? Afgelopen weekend keken de Eindhovenaren flink op toen het Eindhovens Dagblad meldde, dat de Sint-Catharinakerk mogelijk opgetild zou gaan worden om plaats te maken voor een appartementencomplex onder de kerk.

De rooms-katholieke kerk staat al zeker sinds de 13e eeuw in verschillende gedaanten in het centrum van Eindhoven. Sterke geruchten over de bijzondere bouwplannen gonzen al weken door de Lichtstad. De kerk zou tientallen, mogelijk zelfs honderd meter de lucht in getild moeten worden.

Eigendom van gemeente

Bij de administratie van de Sint-Jorisparochie, die de diensten in de kerk verzorgt, moeten ze hartelijk lachen om het idee. Bestuurslid vastgoed Nico van Dongen heeft de geruchten ook al enkele weken opgevangen. Hij legt uit dat de kerk eigendom is van de gemeente.

“In 1974 is de kerk eigendom geworden van de gemeente. Naast een pastorale rol heeft het monumentale gebouw namelijk ook een publieke functie. Jarenlang heeft de opening van het studiejaar van de Technische Universiteit er plaatsgevonden en er worden ook concerten gehouden. Destijds heeft het parochiebestuur onderhandeld met de gemeente en vond men de overdracht een goed idee.” Er zal waarschijnlijk ook een geldbedrag tegenover hebben gestaan.

Verkennende onderzoeken

Of de parochie het nu nog een goed idee vindt? In ieder geval kan de gemeente zelf beslissen over het gebouw en is het optillen van de kerk in theorie mogelijk. Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu wilde er geen mededelingen over doen, maar kon tegenover de Eindhovense krant toch niet ontkennen dat er verkennende onderzoeken liepen naar de haalbaarheid van de plannen.

In de parochie weten ze officieel nog van niets. “Als het waar is, zou het mogelijk de broodnodige restauratie van de kerk kunnen vertragen. Er is iedere dag wel een viering in het gebouw en ook de daklozenopvang is er gehuisvest”, vertelt Van Dongen. Het zou dus behoorlijk wat impact hebben op het parochiële leven.

Vragen stellen

Maar zover wil Van Dongen nog niet denken. Toevallig is aanstaande donderdag een periodiek overleg tussen de gemeente en de parochie. “We zullen zeker vragen gaan stellen over deze berichten. We wachten af.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.